Ziua a 3-a din 30 de zile de rugăciune: Caucaz – frica celui neînfricat

Splendida regiune montană dintre Marea Neagră şi Marea Caspică aparţine în parte Europei. Totuşi, aici trăiesc unele dintre cele mai puţin atinse grupuri etnice musulmane. Caucazienii vorbesc 45 de limbi distincte, unele numărându-se printre cele mai complexe limbi din întreaga lume. Izolarea în munţi a ajutat la supravieţuirea vechilor tradiţii, precum răzbunarea sângelui, până în vremurile noastre. Cei mai mulţi dintre ei nu au încredere în străini şi se opun oricărei schimbări. Situaţia politică şi cea culturală fac ca lucrătorilor Împărăţiei străini să le fie extrem de greu să trăiască şi să Îl slujească pe Hristos aici.

Fiind întrebat de ce îi este teamă, caucazianul de rând ar putea spune „De nimic.” Totuşi, în momente de sinceritate, mulţi caucazieni menţionează trei lucruri distincte, toate fiind legate de simboluri culturale:

1. Frica de a-şi pierde onoarea:

Pumnalul caucazian este întotdeauna la îndemână când vine vorba de a apăra onoarea individuală sau onoarea familiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care conflictele şi violenţa sunt atât de frecvente în cultura caucaziană.

2. Frica de spiritele rele: Caucazienii se tem că pot fi blestemaţi de alţi oameni şi atacaţi de djinni (fiinţe spirituale). Pentru a împiedica spiritele să intre în casele lor, localnicii îşi atârnă câte un ceainic răsturnat deasupra uşii principale a casei.

3. Frica de a fi excluşi din Umma (comunitatea musulmană): La fel cum un fir dintr-un covor caucazian este nimic atunci când este de unul singur, tot astfel şi individul este neînsemnat în comparaţie cu comunitatea, ca întreg. Acesta este motivul pentru care este devastator să fi dat afară din Umma.

NE RUGĂM

Teama de ruşine duce la violenţă – şi la suferinţă. Să ne rugăm pentru transformarea acestei credinţe culturale.

Isus a venit să ne elibereze. Să ne rugăm ca dragostea care izgoneşte frica să fie desăvârşită
în oamenii din Caucaz (1 Ioan 4:18).

Comunitatea caucaziană să aibă oportunitatea de a fi expusă la învăţăturile lui Isus şi să le primească.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.