Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Maldive – locul 13 în Topul Mondial al Persecuției pentru anul 2018

De unde vine persecuţia

Autorităţile din Maldive au decretat că ţara trebuie să fie condusă în mod strict, conform preceptelor credinţei islamice, iar toţi cetăţenii trebuie să fie musulmani. Nu există libertate religioasă în Maldive cu excepţia lucrătorilor migranţi creştini, cărora le este permisă practicarea credinţei numai într-un cadru izolat, în spatele uşilor închise, fiind atent monitorizaţi de către autorităţi.

Guvernul din Maldive este angajat într-o luptă politică cu forţele opoziţiei, prin urmare orice posibilă ameninţare (inclusiv creştinismul) este stopată într-un mod rapid şi brutal. Clericii islamici radicali exercită o influenţă considerabilă asupra vieţii social-religioase, făcând aproape imposibil pentru creştini, în special noi convertiţi, să-şi practice credinţa fără a fi pedepsiţi sau monitorizaţi intens de către autorităţi.

Cum suferă creştinii

Deoarece Maldive are una dintre cele mai mari densităţi a populaţiei din lume, comunităţile locale sunt extrem de unite şi omogene. Aceste comunităţi sunt un veritabil câine de pază pentru oricine ar îndrăzni să devieze de la norma de credinţă general practicată, inclusiv cei care se convertesc la creştinism. Orice convertire la creştinism este raportată liderilor musulmani şi autorităţilor. Creştinii migranţi sunt atent urmăriţi, iar părtăşia este extrem de greu de realizat din cauza nivelul ridicat de control social. Cu cât se crește mai mult comunitatea creştină, cu atât devine mai greu pentru ei să se întâlnească din cauza faptului că sunt consideraţi o ameninţare pentru autorităţi şi societate.

Exemple de creştini

Datorită riscurilor de securitate şi a numărului extrem de mic de creştini, cazurile de persecuţie din Maldive nu sunt raportate şi rămân necunoscute.

O lucrătoare creştină a povestit pentru OpenDoors ce înseamnă să-l urmezi pe Hristos într-o ţară cu o populaţie 100% musulmană:

„Există foarte puţini creştini în Maldive. Este dificil pentru ei să stabilească legături cu credincioşi din afara micii comunităţi în care trăiesc. Sunt tot timpul reţinuţi în a-şi povesti experienţele trăite,din cauză că le este teamă că vor fi arestaţi. Există o cultură a suspiciunii în Maldive. Credincioşilor creştini  le este frică să se facă cunoscuţi, și vor evita contactele cu străinii pentru a nu fi bănuiţi că au legături cu creştini din afara ţării.”

Posesia unei Biblii înseamnă pedeapsă cu închisoarea pentru un cetăţean din Maldive. Orice străin care ar încerca să vestească Evanghelia unui maldivian  își asumă un risc enorm. Dumnezeu este însă la lucru, dincolo de ceea ce se poate observa la o primă vedere.

„Va fi nevoie de un miracol să vedem libertate de credinţă pentru creştinii din Maldive. Islamul radical şi eforturile autorităţilor de a conserva moştenirea culturală a islamului în țară, lasă puţin loc pentru speranţa că lucrurile s-ar putea schimba. Practicarea credinţei creştine în Maldive reprezintă o experienţă extrem de dificilă pentru un maldivian, şi totuşi ei sunt sarea pământului şi lumina lumii în comunităţile în care trăiesc,” a completat lucrătoarea.

Rugaţi-vă pentru Maldive

Rugaţi-vă ca Dumnezeu să călăuzească creştinii care se ascund să aibă părtăşie împreună. Rugaţi-vă ca ei să capete acces la o Biblie, care este considerată marfă de contrabandă conform legii din ţară.

Să fii cetăţean în Maldive înseamnă să fii musulman. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să vorbească prin vise şi vedenii musulmanilor din Maldive şi că aceștia vor fi călăuziţi către un creştin care va avea curaj să împărtăşească Evanghelia cu ei.

Mulţi maldivieni vor să părăsească ţara din cauza lipsei de libertate. De multe ori aceştia caută refugiu în droguri. Rapoarte din partea mass-media locale confirmă faptul că abuzul de droguri a devenit cea mai mare problemă socială din ţară. Rugaţi-vă ca cetăţenii din Maldive să-l accepte pe Hristos în căutarea lor după libertate.

Rugaţi-vă pentru zidirea şi creşterea spirituală a creştinilor din Maldive, lucru care este greu de realizat din cauză că aceştia nu se pot aduna într-un loc. Rugaţi-vă ca Duhul Sfânt să dea înţelepciune şi credincioşii să găsească soluţii pentru a creşte în credinţă şi mersul lor cu Domnul.

Sursa: OpenDoors USA

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.