Ziua a 9-a din 30 de zile de rugăciune: Cairo şi Industria Cinematografică Arabă

Cairo, capitala Egiptului, găzduiește o industrie cinematografică și de televiziune înfloritoare, ajungând să fie supranumit „Hollywood-ul Lumii Arabe”. Acesta este un aspect cultural de care egiptenii sunt deosebit de mândri. În fiecare Ramadan, familiile egiptene se adună noapte de noapte să vizioneze unele dintre zecile de serii televizate produse de industria lor națională prosperă.

Anul trecut, 38 de mosalsalat (serii TV) i-au ținut pe egipteni nedezlipiți de televizoarele lor ore întregi în timpul Ramadanului, oferindu-le o paletă întreagă de genuri: drame, comedii, filme de acțiune și chiar şi filme de groază. Pe tot parcursul anului, nimeni nu poate călători pe o autostradă principală din Cairo fără să vadă panouri publicitare imense prezentând tot felul de produse și servicii. În timpul Ramadanului, aceste panouri fac reclamă în special acestor serii televizate mult așteptate, invitând familiile să adune masa după încheierea unei zile de post și să se pregătească pentru o seară de divertisment.

Apariția acestor reclame este un semn că Ramadanul se apropie. E un simbol al acestei perioade şi le amintește egiptenilor că e aproape acel timp în care îşi vor împlini obligațiile față de Islam – să se abțină de la mâncare și băutură de la răsărit până la apusul soarelui, în nădejdea apropierii de Dumnezeu și a obținerii iertării de păcate. Ce vestește începutul unei sărbători speciale în cultura noastră? Apariția anumitor mâncăruri și băuturi în magazine?

Decorațiunile care apar în centrele comerciale? Publicitatea cu privire la evenimentele specifice perioadei? Multe industrii beneficiază de pe urma promovării sărbătorilor religioase, distrăgând uneori atenția de la înţelesul lor real.

NE RUGĂM
Divertismentul populaţiei are o influență imensă asupra culturii. Ne rugăm ca aceste serii TV să fie folosite pentru a promova schimbări pozitive în societatea egipteană.

Ne rugăm pentru pace între comunitățile de musulmani și de creștini din Cairo și pentru creștini, să fie plini de curaj în a-i iubi pe vecinii lor musulmani.

Ne rugăm pentru musulmanii și creștinii care lucrează în industria de film din Cairo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.