Ziua a 11-a din 30 de zile de rugăciune: Malaez Riau

„Ne bucurăm că ai venit în vizită! Vino cu noi la nunta prietenilor noștri!”

Nunțile și înmormântările sunt evenimente aproape săptămânale în satele arhipelagului Riau din Indonezia și de obicei, la acestea sunt invitaţi toţi sătenii. Viața e întrețesută cu moartea, sărbătoarea cu jelirea, iar sătenii rămân conectați unii cu alții prin aceste ritualuri.

Grupul etnic Malaez Riau este răspândit pe insula Sumatra şi pe 3.000 dintre insulele mai mici care aparţin de aceasta. Comunitatea și solidaritatea sunt cele care îi leagă pe localnici. În fiecare casă, unul dintre primele obiecte pe care un vizitator le zărește după ce rostește salutul „As-salamu alaikum!” (Pacea să fie peste tine!), este un tablou mare cu Mecca agățat pe perete. 99% dintre cei care fac parte din acest grup etnic sunt musulmani. Trăirea vieţii de credinţă diferă de la insulă la insulă, în funcție de învățătorul religios local și de săteni, însă practicarea ritualurilor islamice e adesea redusă, pe când identitatea culturală musulmană e întrețesută în fiecare aspect al culturii lor.

Un detaliu interesant în ceea ce privește limba locală este că lingviştii consideră că dialectul malaez vorbit în provincia Riau are una dintre cele mai puţin complexe gramatici dintre limbile lumii. Acest lucru poate fi rezultatul faptului că a dialectul lor a fost folosit ca limbă comercială între diferitele popoare care au venit în această zonă de-a lungul istoriei. În această limbă se exprimă povestea poporului Malaez Riau prin poezie, proverbe și legende.

Unele dintre aceste istorisiri vorbesc despre bunătatea lui Dumnezeu şi ele sunt transmise de către unii localnici prin povestire celorlalţi, în felul acesta conducându-i pe cei din comunitatea lor la Isus.

NE RUGĂM

Insulele Riau au fost defrișate intens, generând un pericol ridicat de incendii și suferință economică. Ne rugăm să îşi poată gestiona înțelept resursele naturale.

Ne rugăm ca mai mulţi lucrători ai Împărăţiei să împărtăşească oamenilor din acest grup etnic povestea lui Isus în limba lor.

Ucenicii lui Hristos să se înmulțească pe aceste insule prin legătura puternică a comunității care e deja integrată în structura acestei culturi ospitaliere.