Ziua a 12-a din 30 de zile de rugăciune: Turcii religioși

În 29 mai 1453, Constantinopolul, capitala Imperiului Bizantin, a fost cucerit de armata otomană. Imediat, Sultanul Mehmed Cuceritorul, a oficiat namaz (un cuvânt persan care descrie rugăciunile tradiționale islamice) în Catedrala Sofia, biserica bizantină monumentală din centrul orașului. Acest act săvârșit într-un loc care reprezenta inima Bisericii Răsăritene a reprezentat pentru mulți musulmani victoria Islamului asupra Creștinismului.

Cucerirea și rugăciunile au avut un impact semnificativ asupra identității turcești. Participarea la rugăciune în zilele de vineri este esențială în viața a peste 60% dintre bărbații turci, în timp ce femeile se roagă de obicei acasă. Mulți se roagă și în timpul săptămânii. Ținerea postului în perioada Ramadanului și a sărbătorilor religioase e parte din viaţa lor în aceeaşi măsură cu circumcizia fiilor lor. De asemenea, cei care își pot permite, vor merge în pelerinaj la Mecca o dată în viață.

Totuși, recentele revoltele politice și sociale din Turcia arată limpede faptul că practicarea religiei și idealurile vremurilor otomane nu sunt suficiente pentru a crea identitatea națională puternică după care turcii religioși tânjesc. Libertatea religioasă este amenințată într-o măsură tot mai mare, pe măsură ce liderii seculari și religioși luptă pentru putere.

Nu se știe ce va aduce următorul capitol din istoria Turciei pentru oamenii săi sau pentru popoarele din zonă. De aceea nu trebuie să încetăm să ne
rugăm.

NE RUGĂM
Pentru pace în Turcia și pentru păstrarea libertății religioase. Turcia întâmpină situații politice complexe atât în interiorul ţării, cât și în regiune. Ne rugăm ca acţiunile conducătorilor guvernamentali să fie înţelepte, pentru pacea și stabilitatea Turciei și a națiunilor din jur.

Foarte puțini turci care
provin dintr-un mediu conservator Îl urmează pe Domnul Isus, posibil şi din cauza lipsei unei Biblii traduse în limba nativă. Recent a fost publicat un
Nou Testament în limbă colocvială turcă (www.halkdilinde.com). Ne rugăm ca acesta să aibă impact în viaţa turcilor.