Ziua a 13-a din 30 de zile de rugăciune: Tunisia patria minaretului

Minaretul este un turn aflat lângă o moschee de unde, în mod tradițional, se transmite chemarea la rugăciune. Moscheile pot avea unul sau mai multe minarete, iar formele lor variate sunt influențate de gusturile locale. Cel mai vechi minaret din lume aflat în picioare se află în cadrul Marii Moschei din Kairouan, în Tunisia. Forma lui a fost inspirată de celebrul Far din Alexandria (Egipt) și a devenit prototipul copiat în toată lumea musulmană. (Cuvântul minaret provine din cuvântul manara, care înseamnă turn de lumină în limba arabă.)

Probabil tunisienii nu ne vin prea repede în minte ca fiind unii dintre cei mai mari inventatori, însă țara aceasta cu un teritoriu mic și având 11 milioane de locuitori a generat multe alte concepte durabile – de la cuvântul „trinitate” (inventat de Terulian în Cartagina, în jurul anul 200 d.Hr.), la o reinterpretare teologică a Tradiției musulmane, folosită pentru abolirea poligamiei în lege și în fapt (inițiată de Tahar Haddad în preajma anului 1930).

În ceea ce priveşte politica, în anul 2011 tunisienii au demonstrat că autocrații pot fi înlăturați în mod pașnic, urmând ca lumea arabă, cea kurdă și cea turcă să fie date peste cap de această idee. Tunisia a oferit exemplul greu de crezut că o democrație seculară într-o oarecare măsură poate fi recâștigată de la islamiștii politici fără a avea loc o lovitură de stat (În anul 2015 acest concept a câştigat Premiul Nobel pentru pace).

Din punct de vedere spiritual se remarcă un grup de învăţaţi tunisieni ai secolului al XXI-lea, care au susținut în mod public eforturile de traducere a Bibliei. Acest lucru a avut un impact puternic asupra multor națiuni, determinând astfel creşterea interesului de a citi Biblia a multor musulmani.

NE RUGĂM
Ne rugăm ca Tunisia să fie în continuare un exemplu călăuzitor în zona sa, în ceea ce priveşte pacea, libertatea și prosperitatea.

Tunisienii să învingă presiunile sociale și interesul pentru Isus să fie des întâlnit între ei.

În ciuda elementelor culturale cu influență vestică, majoritatea tunisienilor se definesc ca musulmani arabi. Ne rugăm ca urmașii lui Hristos să înţeleagă tot mai bine cum să Îl urmeze pe Isus în aceasă cutură. (pray4tunisia.com)