Ziua a 14-a din 30 de zile de rugăciune: Cecenii din Berlin

Aslan a crescut la periferia unui orășel cecen din munții Caucaz. Iubea munții îndepărtați şi superbi, care pentru el însemnau libertate și putere. După căderea Uniunii Sovietice, Republica Cecenă și-a declarat independența faţă de Rusia. Aslan era prea mic pentru a lupta în războiul cumplit care a urmat, urmând ca familia lui să îşi piardă casa și să fie nevoită să fugă şi să locuiască la rude.

Ca cecen, nu i s-a cerut să facă serviciul militar în armata rusească, așa că s-a căsătorit devreme și şi-a deschis un atelier de reparat mașini. Pe când soția lui aștepta al doilea copil, Aslan a fost vizitat de cei de Serviciile Secrete, care au vrut să-l angajeze ca spion. I s-au dat trei zile pentru a se alătura unei brigăzi cecene și a se declara radical. Știind că îi este întinsă o cursă, Aslan a fugit împreună cu soția lui în Berlin, în Germania.

Populaţia globală a acestui grup etnic este de aprox. 1,5 milioane de ceceni, iar 10.000 dintre ei trăiesc în Berlin. Sunt o comunitate închisă, cu control social strict, fapt care le păstrează reputația de cei mai devotați musulmani ai fostei Uniuni Sovietice. Aslan și familia lui şi-au găsit refugiul în Berlin. A deschis o firmă mică de construcții și e parte din comunitatea unei moschei cecene. Totuși, tânjește după pace în Cecenia și după ocazia de a se întoarce acasă în munți.

E aproape imposibil pentru creștini să planteze biserici în Republica Cecenă din Caucaz, datorită restricțiilor legale și datorită amenințării violenței. În Berlin, creștinii au libertatea de a împărtăși Evanghelia cu cecenii, dar până acum nu se cunosc eforturi în această direcție.

NE RUGĂM
Să ne rugăm pentru pacea regiunii Caucaz. Ucenicii lui Isus din Berlin să vestească Viața cecenilor din orașul lor (1 Ioan 1:2).

Să ne rugăm pentru mai multă libertate religioasă în Cecenia.