Nigeria – locul 14 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

Cea mai mare ameninţare pentru creştinii din Nigeria o reprezintă învăţăturile activismului islamic radical. Islamul reprezintă religia dominantă în nordul ţării, în timp ce în partea de sud religia creştină este predominantă. Există, de asemenea, conflicte în curs de desfăşurare între diferite grupări etnice, fenomen care contribuie la persecuţia creştinilor care, de cele mai multe ori, sunt prinşi la mijloc.

Grupări radicale precum Boko Haram şi Păstorii Fulani sunt responsabile pentru persecuţia intensă a creştinilor din partea de nord şi în centura de mijloc a ţării. Nigeria este afectată şi de existența unor grupări criminale implicate în traficul de carne vie şi cel de droguri, iar la nivelul autorităţilor centrale şi locale domină o stare generalizată de corupţie, fapt ce contribuie la nesiguranța crescută în care se află creştinii.

Cum suferă creştinii

În partea de sud a Nigeriei creştinii se bucură de libertatea de a-și practica credința. În schimb, în partea de nord şi pe centura de mijloc a ţării creştinii sunt intens persecutaţi şi supuşi la violențe din partea militanţilor islamici. Crimele, violențele fizice şi jefuirea creştinilor sunt la ordinea zilei.

În nordul Nigeriei, creştinii sunt trataţi ca și cetăţeni de mâna a doua, sunt discriminaţi şi excluşi din viaţa comunităţii. Creştinii convertiţi de la islam înfruntă o persecuţie cruntă din partea propriilor familii, sunt respinşi, ameninţaţi şi presaţi să se întoarcă la islam. Corupţia de la nivelul autorităţilor le face pe acestea incapabile să ofere protecţie creştinilor împotriva violențelor la care sunt supuşi.

Exemple de creştini

În mai 2016 liderii creştini ai unei biserici din statul Kebbi, care este guvernat de legea islamică Sharia, au fost arestaţi şi condamnaţi la o pedeapsă de 3 ani de închisoare. Arestarea a avut loc după ce un supraveghetor islamic local a întrerupt în mod violent o adunare a bisericii, pretinzând că biserica a fost construită fără autorizaţie.

În aceeaşi zonă, creştinii sunt supuşi la presiuni intense din partea musulmanilor de a renunţa la credinţa creştină pentru a avea acces la fonduri băneşti pentru construcţia de fântâni, şcoli şi spitale. Un credincios creştin a mărturisit că fiul său a murit după ce doctorii la care a fost dus au refuzat să-l trateze dacă nu se convertește la islam.

În noiembrie 2016, în urma mai multor atacuri efectuate de către păstorii militanţi Fulani în sudul statului Kaduna, 45 de persoane, cei mai mulţi creştini, au fost ucişi.

În iulie 2017 o persoană înarmată a pătruns într-o biserică în oraşul Onitsha, din sudul Nigeriei, ucigând 12 credincioşi şi rănind alţi 18.

Rebeca Sharibu este o creştină ce are inima frântă. Fiica ei Leah a fost răpită de către militanţi Boko Haram în februarie 2018, împreună cu alte 104 fete, de la o şcoală din oraşul Dapchi. În lunile ce au urmat, povestea devotamentului și a credinţei în Domnul Isus Hristos cu care Rebeca şi-a crescut copii a devenit cunoscută de o lume întreagă. Între timp, colegele de clasă ale lui Leah, care sunt de religie musulmană, au fost eliberate, în timp ce Leah, care a refuzat să-l renege pe Dumnezeul în care mama ei a învăţat-o să aibă încredere, rămâne în continuare în captivitate.

„Când Leah a plecat la şcoală i-am dat o Biblie ca să o poată citi şi medita la cuvintele Domnului când eu nu sunt cu ea”, a declarat recent Rebeca. Această mamă credincioasă are numai  cuvinte de încurajare pentru oricine se confruntă cu durerea şi tristeţea de a fi separat de cineva drag: „Celor care trec prin astfel de situaţii, când eşti despărţit de o fiinţă dragă, le spun doar atât: fiţi plini de speranţă şi ţineţi-vă strâns de Dumnezeu.”

Rugaţi-vă pentru Nigeria

Rugaţi-vă împreună cu creştinii nigerieni pentru protecţia acestora, în special pentru femeile creștine care pot răpite şi forţate să se căsătorească cu bărbaţi musulmani.

Rugaţi-vă pentru mângâierea miilor de creştini nigerieni care au fost nevoiţi să se refugieze din zonele periculoase, rugaţi-vă ca Dumnezeu să dea înţelepciune lucrătorilor din organizaţiile creştine precum Open Doors, care sunt prezente la faţa locului şi care oferă ajutor material şi consiliere celor aflaţi în nevoie.

În partea de nord a Nigeriei, unde islamul este dominant, comunităţile creştine sunt de multe ori neglijate, lăsate fără apă potabilă şi asistență medicală. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să poarte de grijă pentru nevoile acestor oameni.

Sursa: OpenDoors USA