Ziua a 21-a din 30 de zile de rugăciune: Malaezii din Brunei

Poporul malaez din Brunei trăieşte pe insula Borneo în sudestul Asiei, înconjurat de două teritorii ale Malaeziei şi de Marea Chinei. Brunei este o mică ţară tropicală, care îşi datorează avuţia resurselor abundente de petrol şi populaţiei de aproximativ 250.000 locuitori. Este o naţiune musulmană din secolul XV, Islamul fiind introdus de către negustorii arabi, urmând ca aceasta să aibă o mare influenţă în răspândirea Islamului în Asia de sud-est. Spania a invadat Brunei în secolul XV pentru a stopa valul de convertire la Islam care ameninţa şi Insulele Filipine.

Ritualurile musulmane domină viaţa de zi cu zi a poporului malaez din Brunei, a cărui cultură este similară în cele mai multe aspecte cu populaţia globală malaeză. Malaezii preţuiesc armonia şi respectarea cu stricteţe a tradiţiei şi a
regulilor, iar practicarea Islamului este controlată de către guvern, pentru a preveni eventualele derivări de la învăţăturile tradiţionale. În toate moscheile se predică aceeaşi predică, aceasta fiind emisă săptămânal de către
departamentul de religie. Legea permite ca bărbaţii musulmani să fie amendaţi dacă lipsesc de la rugăciunea din fiecare vineri sau dacă nu se conformează altor rigori impuse de departamentul religios.

Două moschei cu detalii ornamentale proeminente, numite după sultanii care au ordonat şi finanţat construirea lor, reflectă caracteristicile naţiunii malaeze din Brunei – bogată, dar autoritară, având majoritatea localnicilor mulţumiţi de beneficiile păcii şi ale bunăstării. Dar care sunt grijile care îi macină, în spatele acestei faţade de linişte aparentă? Locurile de muncă pentru tânăra generaţie, presiunea conformismului social şi provocările din interiorul familiilor sunt doar câteva dintre problemele ascunse de ochii lumii, de către un popor care păstreaza tăcerea atunci când este vorba despre lucrurile negative.

NE RUGĂM
Ne rugăm pentru malaezii din Brunei care studiază în străinătate, ca ei să aibă oportunitatea de a vedea
lucrurile într-o altă lumină. Prietenii creştini, prin dragostea lor, le-ar putea arăta o nouă Cale.

Poate sunt printre ei şi unii care îşi pun întrebări despre cine e Dumnezeu şi cum este El şi vor să Îl cunoască
în afara limitelor stabilite de guvern. Ne rugăm pentru întâlniri şi descoperiri miraculoase.

Domnul Isus ne cheamă la El cu poverile noastre (Matei 11:28). Nee rugăm ca malaezii din Brunei care suferă în taină să Îl găseacă.