Ziua a 25-a din 30 de zile de rugăciune: Prizonierii din Eritreea

Coca-Cola este un simbol universal, trece dincolo de orice limbă şi locaţie geografică. În zona Orientului Mijlociu sticle ale acestui simbol familiar al răcoritoarelor le sunt dăruite prizonierilor de către lucrători, ca o mică alinare, pentru a-i asigura că nu sunt uitaţi.

Mulţi prizonieri din această regiune ajung în arest pentru încălcarea legislaţiei cu privire la imigraţie. Aceştia provin din Sudan, Etiopia şi Eritreea şi îşi părăsesc ţările de baştină în speranţa unui viitor mai bun în altă parte. Eritreea este un mic stat localizat în Cornul Africii, a cărui populaţie de 5,5 milioane de locuitori se împarte aproximativ în două între comunitatea reştină şi cea musulmană. Carta drepturilor omului elaborată  de guvernul eritreean este considerată una dintre cele mai rele din întreaga lume. Cei mai mulţi prizonieri au fugit din ţările lor datorită condiţiilor dure în care trăiau, însă au ajuns în închisoare în alte ţări din cauza lipsei documentelor necesare.

Omer este un musulman eritreean care a evadat datorită regimului brutal din cadrul serviciul militar obligatoriu din ţara sa. A fugit din Eritreea în Etiopia, apoi a trecut graniţa în Sudan şi în cele din urmă a ajuns în Egipt, unde a fost arestat pentru că nu avea paşaport şi nici viză. În perioada în care se afla în Etiopia, Omer a fost împuşcat în partea dreaptă şi aceasta l-a transformat într-o persoană cu handicap sever, ajungând să nu mai poată folosi nici toaleta în mod corespunzător.

Prizonierii imigranţi precum Omer nu primesc sentinţe definitive. Mulţi rămân uitaţi în închisoare, fără posibilitatea de a face recurs şi fără dreptul de avea un avocat care să îi apere. Vă încurajăm să faceţi din simbolul familiar Coca Cola, pe care îl vedeţi probabil zilnic, un memento de a vă „aminti de cei care sunt în lanţuri, ca şi cum aţi fi şi voi legaţi cu ei” (Evrei 13:3) şi de a vă ruga pentru ei.

NE RUGĂM
Ne rugăm pentru libertate religioasă în Eritreea şi ca cetăţenii şi guvernul să lucreze împreună pentru a li se face dreptate tuturor. Prizonierii din Eritreea să fie trataţi cu umanitate şi milă.

Pentru aducerea-aminte a creştinilor din Orientul Mijlociu de datoria pe care o au de a-i vizita pe cei întemniţaţi şi de a le oferi alinare.