Uzbekistan – Locul 16 în Topul Mondial al Persecuției

Uzbekistan - Locul 16 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

În Uzbekistan, persecuţia împotriva creştinilor vine din două mari direcţii: autorităţi şi cultura islamică a ţării. Fostul preşedinte al Uzbeskistanului, Islam Karimov, care a decedat în 2016, a lăsat locul lui Shavkat Mirziyaev, iar privirile multora s-au îndreptat spre acest nou preşedinte sperând că acesta va aduce o schimbare în modul în care sunt trataţi creştinii. Din păcate aşteptările multora au fost înşelate, iar autorităţile continuă să persecute creştinii şi alte minorităţi religioase prin intemerdiul poliţiei locale şi al poliţiei secrete. Creştinii convertiţi de la islam îndură cea mai multă persecuţie din partea propriilor familii, a prietenilor şi a membrilor comunităţii. Aceştia vor face presiuni că cel care a renunţat la islam să se întoarcă înapoi la această religia.

Uzbekistan - Locul 16 în Topul Mondial al PersecuțieiCum suferă creştinii

Toţi creştinii din Uzbekistan suferă o formă mai mult sau mai puţin intensă de persecuţie. Biserica Ortodoxă Rusă suferă cea mai puţin persecuţie, ea fiind şi cea care se angajează în activităţi misionare cel mai puţin. Creştinii convetititi de la islam precum şi credincioşii din alte comunităţi au de înfruntat razii ale poliţiei, ameninţări, arestări, sunt supuşi la interogatorii, sunt amendaţi şi le sunt confiscate materialele religioase. În casele creştinilor sunt puse microfoane, telefoanele sunt ascultate, iar în grupările creştine se infiltrează diverse persoane cu scopul de a spiona activitatea acestora. Convertititi sunt uneori persecutaţi în mod violent de către familiile lor, sau de către membrii ai comunităţii pentru faptul că şi-au părăsit credinţa islamică.

Exemple de creştini

În martie 2017, autorităţile au întreprins o razie într-un apartament în Tashkent, unde mai multe femei de credinţă evanghelică se rugau împreună. Autorităţile au confiscat cărţi, un computer şi o cameră video. O lună mai târziu, un tribunal a amendat liderul grupului cu o sumă de cinci ori mai mare decât nivelul salariului minim pentru  „s-a angajat în activităţi religioase neautorizate.”

Azamat a devenit creştin la scurt timp după ce Uzbekistanul şi-a câştigat independența faţă de fosta URSS, atunci când, aşa cum mărturiseşte el, „ţara era mult mai liberă decât este acum.”

Azamat a făcut primii paşi în credinţă cu un mare entuziasm şi a pus bazele unei reţele de biserici de casă. Nu a durat mult şi autorităţile au început să îi monitorizeze activitatea.

Uzbekistan - Locul 16 în Topul Mondial al Persecuției„M-am născut musulman, dar aveam nişte prieteni creştini, care s-au convertit de la islam. Înainte de a se converti ei erau ca mine, fumau, consumau băuturi alcoolice, dar după ce s-au convertit s-au schimbat. ”

„Ei m-au invitat să sărbătorim Naşterea Domnului. Am fost curios şi m-am hotărât să mă duc. Părinţii mei m-au avertizat să nu mă alătur sectei lor.”

Azamat nu ştia la ce să se aştepte. La întâlnirea de sărbătorire a Crăciunului au venit copii şi adulţi de mai multe naţionalităţi – ruşi, germani şi uzbeci. Ei au cântat colinde şi au recitat poezii.

În primii ani după comunism, Uzbekistanul a fost o ţară liberă. În zilele noastre altor naţionalităţi le este permis să îşi practice credinţa creştină, însă uzbecii care frecventează adunările creştine sunt în pericol.

Oamenii s-au rugat pentru Azamat şi foarte curând el a dorit să ştie mai multe despre credinţă, deşi nu a vrut să citească Biblia. „Eu eram musulman şi am vrut să învăţ mai mult despre rugăciunile musulmane.”

Uzbekistan - Locul 16 în Topul Mondial al Persecuției

La scurt timp după Crăciun, Azamat a devenit bolnav, avea nişte dureri de stomac teribile. El s-a întâlnit din nou cu aceşti prieteni creştini şi la Revelion, ei s-au rugat ca el să se vindece, însă nimic nu s-a întâmplat.

„M-am dus la doctor unde mi-au făcut nişte analize. La câteva zile când m-am întors la doctor să iau rezultatele, deşi mă aşteptam la ce era mai rău, doctorul mi-a spus că sunt sănătos şi m-a certat că vreau o scuză ca să nu mai mă duc la muncă.”

„A trebuit să le spun părinţilor mei despre noua mea credinţă. Nu au fost deloc fericiţi, iar vestea despre schimbarea din viaţa mea s-a răspândit repede.”

Uzbekistan - Locul 16 în Topul Mondial al Persecuției

Rugaţi-vă pentru Uzbekistan

Rugaţi-vă pentru o schimbare în inimile liderilor politici din Uzbekistan, pentru că aceştia să accepte creştinismul în ţară.

Rugaţi-vă pentru credincioşii baptişti, evanghelici şi penticostali care sunt ameninţaţi, amendaţi şi arestaţi.

Rugaţi-vă pentru creştinii nou convertiţi de la islam, care sunt supuşi la domiciliu forţat de către propriile familii musulmane pentru a renunţa la credinţa creştină. Rugaţi-vă şi pentru femeile creştine care sunt obligate să se căsătorească cu bărbaţi musulmani împotriva voinţei lor, că ele să aibă încredere că Dumnezeu le va ocroti şi le va întări în credinţă pentru a rezista la această provocare.

Sursa: OpenDoorsUSA.org

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine