ALGERIA: Trei biserici și-au redeschis ușile prin ordinul guvernatorului provinciei Oran


Creștinii din Algeria cer suportul în rugăciune pentru a putea face față presiunilor guvernului. Ei sunt recunoscători că trei biserici recent închise din provincia Oran au primit autorizația să se redeschidă, anunță portalul Middle East Concern.

Bisericile din Ain Turk (30 km vest de Oran), Oran și El Ayada (35 km est de Oran) au fost închise în noiembrie 2017 și februarie 2018. Duminică, 10 iunie, guvernatorul provinciei Oran a semnat un ordin prin care autorizează redeschiderea necondiționată a acestor trei lăcașuri de închinare. Liderii bisericilor au fost informați despre acest ordin, care a fost emis către sediile de poliție din zonele respective. Oficiali ai securității au acționat, îndepărtând sigiliile plasate pe porțile bisericilor.

Cele trei biserici care au primit autorizația să se redeschidă sunt biserici afiliate Bisericii Protestante din Algeria (l’Église Protestante d’Algérie). Ordonanța guvernatorului care permite redeschiderea acestor biserici nu le oferă însă și înregistrarea oficială, pentru a fi în conformitate cu ordonanța din 2006 referitoare la închinarea non-musulmană, care cere ca bisericile să primească permisiunea unui comitet național. În realitate, acest comitet nu se întâlnește niciodată, deci nici o aplicație nu a fost analizată sau aprobată oficial.

Încă din noiembrie 2017, ofițerii au efectuat inspecții ale bisericilor, pe motiv că vor să vadă dacă acestea sunt în conformitate cu reglementările de siguranță. De fapt, voiau și să controleze autorizările de funcționare. Cel puțin zece biserici au fost închise sau li s-a ordonat să înceteze orice activitate. Cele mai recente închideri au avut loc pe data de 26 mai 2018, când bisericilor din Ait-Mellikeche și Maatkas li s-a ordonat să se închidă.

Traducere de Gabriela August