Ziua a 29-a din 30 de zile de rugăciune: Pâinea Sacră

“Nu mă simt niciodată sătulă dacă nu mănânc şi puţină pâine”, i-a spus o cunoştinţă musulmană Jessicăi, care este un lucrător Frontiers.

Pâinea joacă un rol foarte important în viaţa comunităţii musulmane în mijlocul căreia Jessica trăieşte. Vecinii ei nu aruncă niciodată pâinea veche la gunoi, ci o pun cu grijă în pungi pe care le agaţă de tomberon. Nici măcar resturile mucegăite nu sunt aruncate, deoarece se consideră că risipa este păcat.

Hamed Ammar scrie în cartea sa Growing Up in an Egyptial Village (Ro: Crescând într-un sat egiptean):

„Pâinea nu are doar scopul de a ne îndestula, ci are şi o aură sacră, fiind considerată esenţa vieţii. Termenul arab pentru pâine este aish, ceea ce în traducere literală înseamnă viaţă. Aşezarea pâinii pe sol este profanare şi trebuie făcute toate eforturile de a aduna firmiturile care ne cad, ca nu cumva să fie călcate în picioare. Copiii sunt învăţaţi să sărute bucăţile de pâine care le-au căzut din mâini pe pământ, iar dacă găsesc bucăţi de pâine pe stradă, să le culeagă şi să le aşeze în crăpăturile zidurilor. Aceştia sunt pedepsiţi dacă aruncă pâinea din mâini atunci când sunt nervoşi sau supăraţi, considerându- se că acest gest ar alunga baraka (binecuvântările) din casă.”

Jessica a observat că acele pungi cu pâine învechită sunt adunate de cei înfometaţi, însă musulmanii au nevoie de mai mult decât o aish fizică. Recent, una dintre prietenele musulmane ale Jessicăi a rugat-o să îi dea materiale din care să înveţe despre Isus. Ea este înfometată după Pâinea care dă viaţa veşnică.

Jessica ne spune: „Faptul că am ajuns să înţeleg viziunea lor asupra sacralităţii pâinii, mă face să fiu şi mai entuziastă când le vorbesc prietenilor mei despre Hristos, Adevărata Pâine a Vieţii (Ioan 6:48-51). Fie ca Pâinea Vie care vine din Rai să le fie hrana!”.

NE RUGĂM

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru musulmanii care Îl descoperă pe Isus Hristos, Pâinea Vieţii.

Îi cerem lui Dumnezeu ca tot mai mulţi musulmani să fie înfometaţi după Cel care dă viaţa veşnică.

Ne rugăm ca lucrătorii Împărăţiei să fie binecuvântaţi cu înţelepciune şi înţelegere, întrucât ei sunt cei care împărtăşesc că împlinirea adevărată e doar în Isus.