Parlamentul European solicitat să acţioneze privind persecuţia creştinilor în Europa

Observatorul privind Intoleranța și Discriminarea împotriva Creștinilor din Europa a colectat peste 2200 de cazuri din 2006 până în prezent, relatează Evanghelical Focus.

„Vorbim adesea despre intoleranța împotriva creștinilor din lume, fără să acordăm atenție faptului că pe propriile noastre străzi și la propriile uși găsim ‘creștinofobia’ și intoleranța. Trebuie să începem să spunem: Nu. Este suficient. Nu mai vrem să ne confruntăm în continuare cu acest lucru.” Acestea au fost cuvintele introductive ale lui Nathan Gill, deputat în Parlamentul European, care a găzduit recent o dezbatere în cadrul Parlamentului European privind intoleranța împotriva creștinilor în Europa.

Mai mulți experți internaționali, avocați și lideri ai organizațiilor care apără libertatea religioasă au luat cuvântul pe această temă. Gill a subliniat că, dacă Europa își neglijează moștenirea de libertate religioasă, atunci ignoră sacrificiile strămoșilor săi, care au lucrat și au luptat pentru a „ne oferi o Europă a libertății și o Europă a democrației”.

Hendril Storm, președintele executiv al Fundației Barnabas, a subliniat, de asemenea, importanța libertăților fundamentale în Europa, iar libertatea religioasă se numără printre acestea: „Nu poți alege care dintre aceste libertăți vrei să o aperi: libera exprimare, libertatea de exprimare a presei, libertatea academică sau libertatea religioasă. Trebuie apărate toate, deoarece ele sunt strâns asociate una cu cealaltă.” El a continuat trăgând un semnal de alarmă: „Aceste libertăți se află la doar o generație distanță de a putea fi pierdute. Observăm tot mai mult erodarea libertății religioase în Europa.”

Dovezi ale persecuției creștinilor în Europa

Ellen Fantini, de la Observatorul pentru Intoleranță și Discriminare împotriva Creștinilor din Europa, a scos în evidență dovezile clare că persecuția creștină are loc și în Europa. Organizația pe care o reprezintă s-a ocupat de un număr de peste 2200 de cazuri de intoleranță sau discriminare împotriva creștinilor în Europa, din anul 2006. Raportul din anul 2018 al organizației cuprinde peste 500 de astfel de cazuri din anul 2016 și 2017. Fantini a mai adăugat că acest raport “demonstrează că situația înregistrată cuprinde o gamă largă de marginalizări și ostilități, care nu le putem considera acceptabile în Europa.

Fantini a dat și exemple în care libertatea de exprimare, libertatea conștiinței și drepturile parentale ale creștinilor din Europa nu au fost respectate, în ciuda reglementărilor foarte clare ale Uniunii Europene de a le proteja. Un exemplu notabil al celor de mai sus este cazul Ellinor Grimmak, moașă creștină din Suedia, care trebuie să își găsească de lucru în afara Suediei, pentru că a refuzat să participe la avorturi. Dreptul la obiecții pe motivul conștiinței în profesia medicală nu este recunoscut în Suedia.

În universitățile germane există un climat din ce în ce mai anti-religios. Misiunea Germană a Studenților a documentat doisprezece cazuri de discriminare împortiva grupurilor religioase (inclusiv creștine). Acestor grupuri religoase li s-a refuzat utilizarea facilităților campusului, acreditarea de către consiliile studențești și li s-a interzis să distribuie pliante.

Consiliul Farmaceutic Britanic a publicat în 2017 un set nou de standarde, care prevăd că, în anumite circumstanțe, farmaciștii ar trebui să elibereze medicamente, împortiva conștiinței lor. Acest lucru înseamnă că un farmacist, care nu dorește să emită o rețetă pentru un medicament abortiv, nu poate trimite pacientul la un alt coleg, în anumite circumstanțe.

O analiză detaliată a multor alte cazuri de discriminare împotriva creștinilor poate fi găsită în raportul online al Observatorului. În plus, Wilson Chowdry de la Asociația Creștinilor Pakistanezi din Marea Britanie a remarcat că există persecuții în Europa și asupra refugiaților creștini și a creștinilor care se convertesc de la islam. Cazul lui Nissar Hussain este un exemplu frapant. Hussain, cetățean britanic și convertit de la islam la creștinism, a descris persecuția prin care el și familia lui au trecut în ultimii 15 ani. Ei au suferit numeroase atacuri fizice, vandalism, abuz și amenințări în Marea Britanie. Poliția și autoritățile locale au luat foarte puține măsuri, uneori chiar nu au acționat deloc.

Libertatea religoasă trebuie apărată în mod constant

„Observăm tot mai mult erodarea libertății religoase în Europa. Este ușor să stai să privești și să ignori daunele”, a declarat Hendrik Storm. „Precum eroziunea, persecuția nu este imediat vizibilă la suprafață, dar dacă săpăm mai adânc, vom vedea fisurile care au apărut.”

Libertatea religioasă nu vine de la sine. Ea trebuie să fie reafirmată și aparată în mod constant, atât de către politicieni, cât și de societatea civilă. Nu ne putem permite, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare, să pierdem o libertate atât de prețioasă, care poate afecta toate aspectele vieții noastre și să îmbunătățească sociateatea în care trăim.

„Nici o națiune nu este singură în persecuția împotriva creștinilor. Trebuie să ne unim și să stăm drepți în ce privește credința și drepturile noastre. Trebuie, ca prin intermediul acestor drepturi să ne apărăm reciproc. Acolo unde oamenii sunt persecutați, trebuie să fim noi aceea voce pentru cei care nu pot vorbi”, a concluzionat Nathan Gill.

Roxana Stanciu – Director Executiv al European Dignity Watch, cu sediul la Bruxelles. Află mai multe despre modul în care această organizație informează, educă și echipează oameni pentru a face o diferență în viața publică, pentru a apăra libertatea, familia și viața; vizitează pagina European Dignity Watch.

Traducere de Gabriela August