Update la situația pastorului Andrew Brunson

Mai sunt 28 de zile până când pastorul american Andrew Brunson, care este închis într-o închisoare din Turcia, va avea un nou termen în procesul în care guvernul preşedintelui turc Erdogan îl acuză în mod fals de spionaj şi terorism. Pastorul Andrew se află de 600 zile în închisoare, din momentul când a fost arestat în luna octombrie 2016.

Centrul American pentru Lege şi Justiţie (un ONG a cărui misiune este protejarea drepturilor de libertate religioasă a creştinilor) a salutat decizia Senatului American de a promova o lege care prevede vânzarea unor avioane militare de tip F- 35 către Turcia sub condiţia ca guvernul turc să respecte drepturile cetăţenilor americani aflaţi pe teritoriul ei.

Susţinere în creştere şi în Europa

Recent, peste 100 de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare prin care se cere eliberarea pastorului Brunson. În scrisoare, parlamentarii s-au referit la Brunson ca fiind „un prizonier politic nevinovat” şi au criticat cabinetul condus de Erdogan pentru modul în care au tratat acest caz.

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat şi el susţinerea pentru pastorul Brunson. În luna aprilie 2018 Trump a scris pe reţeaua Twitter că Brunson nu este „spion”, iar în luna mai, la un eveniment în care se sărbătorea eliberarea lui Joshua Holt, un misionar care a stat în închisoare în Venezuela, Trump s-a adresat public direct lui Brunson:

„Pastore Brunson – sper acest mesaj va ajunge la tine – te vom ajuta la momentul potrivit. Lucrăm la acest lucru de ceva timp. Un om complet nevinovat se află în închisoare de prea mult timp.”

Sam Brownback, ambasadorul american pentru apărarea libertăţii religioase la nivel internaţional, care a fost şi prezent personal la înfăţişarea în faţa instanţei a pastorului Andrew pe data de 16 aprilie, a declarat într-un interviu pentru CBN News că „ceea ce face guvernul turc nu are nici o logică,” şi că oficialii turci „se folosesc de această situaţie de la cel mai înalt nivel.”

Şi secretarul de stat american, Mike Pompeo, a pledat cauza pastorului Brunson la întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. La întrevederea dintre cei doi, care a avut loc pe 4 iunie, Pompeo a descris starea lui Brunson că fiind o „detenţie nedreaptă.” Cavusoglu a declarat că situaţia lui Brunson s-a îmbunătăţit şi că acesta are acum acces la cărţi fără nici o restricţie şi primeşte ajutor medical ori de câte ori are nevoie.

Reprezentantul diplomaţiei turce a negat faptul că acest proces este motivat politic.

Totuşi în timpul unei audieri din data de 6 mai, şapte martori „secreţi” ai acuzării au apărut în faţa instanţei pe video (fețele lor au fost estompate iar vocile distorsionate), iar şase dintre aceştia nici măcar nu l-au întâlnit pe Brunson.

Unul dintre martori a pretins că pastorul Brunson s-a întâlnit cu liderul FETO, o organizaţie teroristă. Pastorul Brunson a negat vehement această acuzaţie.

Pastorul a declarat pentru judecător: „Slujba mea, căreia mi-am dedicat toată viaţa, a fost dentaurată complet. Nu mi-a fost niciodată ruşine că sunt în slujba Domnului Isus Hristos, însă aceste acuzaţii sunt ruşinoase şi dezgustătoare. Nu există nici o fotografie sau înregistrare video care să arate că eu m-am întâlnit vreodată cu vreun lider al unei organizaţii teroriste, sau că aş fi predicat în biserica despre acestea. Uşile bisericii noastre sunt deschise pentru toată lumea şi m-am luptat tot timpul ca să nu se facă politică în biserică.”

Acuzat de încreştinare – o faptă de terorism

În rechizitoriul de 62 de pagini, Brunson este acuzat de „încreştinare”, faptă care este considerată terorism, precum şi de legături cu FETO, organizaţia clericului musulman Fetullah Gulen, care este acuzat de preşedintele Erdogan că a pus la cale o lovitură de stat în iulie 2016 pentru a-l înlătura de la conducerea ţării, precum şi cu PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o organizaţie a separatiştilor kurzi care militează de peste 35 de ani pentru separarea de Turcia.

Vara trecută, Erdogan a declarat că îl va elibera pe Brunson cu condiţia ca SUA să-l extrădeze pe Gullen, care se află în custodia autorităţilor americane.

Conform avocatului lui Brunson, Ismail Cem Halavurt, procesele politice în Turcia se pot întinde pe ani de zile până se primeşte o sentinţă. El crede că procesul lui Brunson ar putea dura pe puţin doi ani.

Rugaţi-vă pentru pastorul Brunson

Dacă este condamnat pentru acuzaţiile care i se aduc pastorul Brunson putea primi o pedeapsă de 35 de ani de închisoare, ceea ce de fapt ar însemna închisoare pe viaţă pentru pastorul în vârstă de 50 de ani.

Suntem chemaţi s ne rugăm pentru pastorul Brunson şi familia acestuia. Dacă citeşti carte Faptele Apostolilor vezi cum rugăciunea poate rupe lanţurile, elibera prizonierii din închisoare, poate oferi ajutor şi mângâiere pentru cei în suferinţă. Rugăciunea este cea mai importantă şi puternică resursă pe care ne-a lăsat-o Domnul.

Dumnezeu este suveran şi noi nu cunoaştem întotdeauna căile Lui. De-a lungul istoriei creştinismului, Dumnezeu a folosit persecuţia pentru a răspândi Evanghelia. Acolo unde există persecuţie, Biserica creşte şi se menţine curată şi credincioasă, pentru că cei care nu vor să-L slujească din toată inima pe Domnul nu vor accepta costul ridicat pentru a-L urma.

Dumnezeu este maestrul sincronizării. Dumnezeu nu este grăbit. El are milă şi îndurare cu mine şi cu tine. Isus a spus „timpul Meu încă nu a venit”. Dumnezeu face toate lucrurile la timpul Lui.

Dumnezeu lucrează chiar şi în cele mai dificile circumstanţe. Atunci când Iosif a fost vândut de fraţii săi, Dumnezeu l-a luat într-o călătorie care avea să se sfârşească cu izbăvirea familiei lui de foamete. Când el s-a aflat în închisoare, Dumnezeu a lucrat aducând maturitate şi înţelepciune celui care avea să devină primul-ministru al Egiptului. Atunci când ne rugăm, îl onorăm în mod deosebit pe Dumnezeu pentru că ne arătăm încrezători în puterea şi intervenţia Lui, în ciuda perspectivelor limitate şi înguste care ne apar în faţa ochilor în mod natural.

Dumnezeu ne cheamă să ne rugăm pentru fraţii noştri persecutaţi. Dumnezeu ne spune în Cuvântul Sau să ne rugăm pentru cei care se află în închisoare ca şi cum am fi şi noi acolo cu ei. (Evrei 13:3)

Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit. (Iacov 5:16)

Te vei ruga tu astăzi ca Dumnezeu să lucreze pentru eliberarea pastorului Andrew Brunson?

 

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine