Expoziția sculptorului Liviu Mocan „Arhetipuri” începe drumul spre Londra, în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Mult așteptata expoziție a sculptorului Liviu Mocan pregătită pentru Marea Britanie a fost instalată în Piața Unirii, din Cluj-Napoca. Capodopera „Arhetipuri” compusă din 5 piese, prezintă simboluri cheie ale credinței creștine. Vernisajul expoziției va fi deschis duminică, 1 iulie la Cluj și va fi expus publicului din România până în 11 iulie, când vor pleca spre Londra. Expoziția „Arhetipuri” va fi inaugurată pe 23 iulie, la Great St. Mary, biserica Universității Cambridge.

Expoziția „Arhetipuri” va rămâne la Cambridge până în ianuarie 2019 și va fi o mărturie a celor mai importante simboluri creștine pentru milioane de turiști.

Colecția formată din cinci piese simbolizează:

  • 1.      Mielul lui Dumnezeu (SACRIFICIU),
  • 2.      Cartea Care Te Citește (APOCALIPSA),
  • 3.      Scara Lumii (TRANSCENDENȚA),
  • 4.      Ancora Aruncată Către Cer (CREDINȚA) și
  • 5.      Trompeta din Univers (DESTINUL).

„Am pornit la acest drum cu ideea de „Cinci Fundamente” fiind inspirat de cele cinci Solas care însumează convingerile teologice ale Reformei: Sola Scriptura, Sola Grația, Sola Fidel, Solus Christus și Soli Deo Gloria. Dar pe parcursul realizării proiectului mi-am dat seama că aceste cinci simboluri există de la începutul lumii și au fost concepute de însuși Dumnezeu. Conceptul jertfei îl vedem încă de la expulzarea lui Adam și Eva din Eden și a fost prima jertfă făcută de însuși Dumnezeu. Primii copii ai pământului au adus jertfe lui Dumnezeu. Abel a adus o jertfă de plăcut miros Domnului și toate celelalte simboluri sunt ideea Creatorului. Tot ce ne rămâne de făcut este să luăm aminte la ce vrea să ne vorbească prin ele. Îmi doresc ca această generație să interacționeze prin artă cu semnificația profundă spirituală a acestor arhetipuri care transcend milenii și poartă în sine aceeași încărcătură ispășitoare și azi, la fel ca și la începutul lumii”, explică sculptorul Liviu Mocan.

„Arhetipuri” explorează cinci teme universale regăsite în aproape fiecare cultură și societate. Liviu Mocan exprimă aceste teme utilizând tehnologii care aparțin secolului al 21-lea, inspirându-se din Reforma care a avut loc în secolul al 16-lea, o mișcare de reformă spirituală și culturală al cărei impact asupra societății europene îl resimțim și astăzi. Cambridge a fost epicentrul Reformei Engleze, găzduind una dintre cele mai prestigioase universități din lume – un centru global al studiului, descoperirii și al inovației. Expoziția invită vizitatorii într-o conversație multi-fațetată între istorie, credință, artă și tehnologie”, spune Jonathan Tame, reprezentat al Centrului Jubilee, organizație socială reformată de caritate care a sprijinit realizarea acestei expoziții.

Expoziția reprezintă munca unei echipe, incluzând arhitectul Bogdan Goția și artiștii Valer Bulat și Radu Pop. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 1 iulie, în Piața Unirii, de la ora 21:00.

Urmăriți ȘtiriCreștine.ro pentru a fi la curent cu derularea acestui eveniment. În perioada următoare vom continua să prezentăm semnificația fiecărei piese din expoziție și simbolistica lucrărilor, dar și alte detalii interesante despre aceste eveniment.

Totodată vă provocăm să vă rugați pentru această lucrare specială. Deși este o evanghelizare neobișnuită pentru bisericile noastre tradiționale, vă provocăm să vă rugați pentru oamenii care vor vedea această expoziție să pătrundă mesajul „Arhetipurilor” și să descopere dragostea profundă a Mielului care a fost jertfit, să își ancoreze viața în speranța vieții veșnice care El ne-a oferit-o prin jertfa Lui, să treacă prin această lume ghidându-se de Cartea care ne citește – Cuvântul Lui. Haideți să ne rugăm pentru generația noastră să pătrundă cu mintea și inima aceste adevăruri și să își încredințeze destinul veșnic în mâna lui Dumnezeu!