Vietnam – Locul 18 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

Principalii responsabili de persecuţia creştinilor din Vietnam sunt autorităţile guvernamentale şi cele locale, la care se adăugă cultura tribală. Vietnam este una dintre cele cinci ţări din lume care încă mai este condusă de un partid comunist.

Sunt adoptate legi care dezavantajează minoritatea creştină, iar aplicarea acestora aduce persecuţie pentru creştini din partea autorităţilor locale . Cea mai mare confesiune creştină din Vietnam este cea romano-catolică, care este considerată ca fiind suspectă pentru că ar avea legături cu puterile străine.

Liderii grupurilor etnice consideră creştinii nişte trădători ai culturii şi identităţii lor tribale, şi membrii multor comunităţi rurale se unesc cu ei în persecuţia împotriva creştinilor.

Montaniarzii (oamenii de la munte) reprezintă un grup etnic ce conţine o minoritate importantă de creştini protestanţi, sunt consideraţi într-un mod mai deosebit ca fiind suspicioşi de către autorităţi.

Cum suferă creştinii

Comunităţile creştine istorice se bucură de o oarecare libertate în Vietnam, cu toate acestea ele sunt monitorizate atent de către autorităţi sub suspiciunea de a avea legături cu puterile străine. Sunt vizaţi în mod special catolicii care sunt implicaţi politic şi care pot fi arestaţi şi condamnaţi.

Autorităţile  recurg şi la confiscarea proprietăţilor comunităţilor catolice, sub motivul dezvoltării economice, în ciuda protestelor şi a opoziţiei pe care o fac acestea.

Convertiţii la creştinism de la religiile tribale precum şi creştinii protestanţi din centrul şi nordul Vietnamului experimentează cea mai mare persecuţie. Aceşti credincioşi trebuie să înfrunte hărţuire, excludere, discriminare, confiscarea proprietăţilor şi chiar violenţă fizică din cauza credinţei lor. Mulţi încearcă să se refugieze în ţările învecinate, căutând scăpare, însă de multe ori sunt trimişi înapoi în Vietnam.

Exemple de creştini

În 2017, cel puţin 50 de creştini montaniarzi care s-au refugiat în Cambogia vecină, au trecut în Tailanda pentru a evita să fie trimişi înapoi în Vietnam.

În iunie 2017, persoane necunoscute au atacat clădirea unei biserici catolice ai cărei lideri au criticat autorităţile pentru modul în care au gestionat o deversare de deşeuri toxice.

Tot în 2017, mai mulţi activişti catolici, bloggeri şi pastori protestanţi au fost trimis la închisoare, au existat şi expulzări, un profesor catolic a fost expulzat în Franţa şi un pastor protestant în SUA.

Vang Atu, un tânăr de 28 de ani și tată a doi copii, a fost primul care s-a convertit la creștinism din satul lui. El provine din tribul Hmong care se închină la spirite, cărora le cer să-i binecuvânteze cu hrană, noroc, sănătate şi  avuţie; însă atunci când el şi-a predat viaţa lui Isus a renunţat complet la credinţele animiste. Ca şi membru al Trupului lui Hristos, Vang Atu a evanghelizat în satul său şi a văzut cel puţin alte patru familii care au venit la credinţa în Hristos. Casa sa a devenit un loc de închinare. Într-una din zile însă, casa i-a fost însă dărâmată de către autorităţile locale împreună cu oamenii din sat. Vang Atu şi familia lui au fost nevoiți să se mute într-o altă zonă din centrul Vietnamului.

Rugaţi-vă pentru Vietnam

Rugaţi-vă pentru o ucenicizare eficientă pentru membrii comunităţilor rurale care vin la credinţă în Isus.

Rugaţi-vă pentru membrii familiilor care pun presiune pe rudele care se convertesc, ca aceştia să se întoarcă înapoi la credinţele şi ritualurile tradiţionale. Rugaţi-vă ca aceştia să vină la Hristos prin mărturia rudelor creştine.

Pe măsură ce comunitatea creştină creşte, guvernul depune eforturi pentru monitorizarea acestora şi ia măsuri pentru a-i limita creşterea. Rugaţi-vă pentru o relaxare a acestor restricţii şi pentru mai multă libertate pentru creştini.

Sursa: OpenDoors USA