Turcia – locul 31 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

În Turcia, un amestec de religie islamică şi naţionalism radical reprezintă principalul factor de persecuţie a creştinilor. Dacă eşti turc este de aşteptat să fii musulman, iar aceasta concepție este intens promovată de autorităţi în efortul lor de a-şi consolida puterea. Turcia a trecut printr-o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016, iar preşedintele Erdogan a folosit instabilitatea politică în avantajul său, încercând să unească turcii sub principiile islamului sunit. Minorităţile religioase nu au loc în societatea turcă, iar persecuţia creştinilor este o realitate. Convertiţii la creştinism întâmpină mari dificultăţi, în primul rând din partea propriilor familii, pentru că sunt consideraţi trădători ai islamului şi ai identităţii naţionale turce.

Cum suferă creştinii

Nivelul ridicat de naţionalism religios din societatea turcă pune o presiune extrem de ridicat pe creştini. Chiar dacă guvernul turc nu vizează creştinii în mod direct, naţionalismul pe care îl promovează închide orice ușă pentru creştini de predica Evanghelia, pentru că aceasta este considerată un mesaj opus identităţii turce. Convertiţii de la islam, deşi nu sunt persecutaţi în mod legal, înfruntă o mare opoziţie socială şi sunt forţaţi de multe ori să ducă o viaţă dublă şi să-şi ţină credinţa ascunsă de familie şi comunitate. De multe ori aceşti creştini, când sunt expuși,  sunt ameninţaţi cu divorţ, dezmoştenire şi pierderea locului de muncă.

Exemple de creştini

În ultimii 2 ani, mass-media internaţională a mediatizat cazul lui Andrew Brunson, un pastor american ce slujea la o mică biserică din oraşul turc Izmir, până când în octombrie 2016 a fost arestat şi de atunci este ţinut în arest şi judecat sub acuzaţii de terorism şi spionaj. Stiri Crestine v-a ținut la curent cu situația pastorului Brunson, ori de câte ori a apărut o schimbare precum și la fiecare termen al procesului intentat acestuia de autorități.

Cazul lui Brunson a generat o mare dispută între guvernul turc şi cel al Statelor Unite care fac presiuni, inclusiv economice, pentru eliberarea acestuia.

În ultimii cinci ani, aproximativ 100 de proprietăţi creştine siriace au fost confiscate de către autorităţi şi transferate în proprietatea statului turc. Printre acestea s-au regăsit 2 mănăstiri care încă aveau slujire, precum şi terenuri care aparţineau unei mănăstiri din secolul al IV-lea.

Rugaţi-vă pentru Turcia

Turcia este în plin proces de extindere şi consolidare a influenţei islamului în societate, iar discriminarea creştinilor şi a altor minorităţi religioase este în creştere. Rugaţi-vă că cei ce experimentează persecuţie să-şi pună toată încrederea şi speranţele în Domnul Isus Hristos.

Rugaţi-vă pentru convertiţii care au părăsit islamul, să aibă curaj şi înţelepciune să trăiască şi să mărturisească Evanghelia în familiile lor. De multe ori ei vor fi supuşi la o mare presiune din partea familiei, prietenilor şi a comunităţii ca să se întoarcă la islam.

Rugaţi-vă pentru cei care sunt etichetaţi şi trataţi ca trădători după ce îmbrăţişează credinţa creştină. Chiar dacă conversia nu este incriminată de către legea turcă, totuşi ea are implicaţii sociale şi familiale negative pentru cei care se convertesc.

Sursa: Open Doors USA