Bhutan – locul 33 înTopul Mondial al Persecuției

De unde vine persecutia

Crestinii din Bhutan sunt vazuti si tratati ca niste tradatori ai ceea ce in aceasta mica tara din Asia este considerat ca fiind spiritul national. Guvernul actioneaza cu o mana de fier pentru a mentine unitatea si identitatea nationala prin suprimarea oricaror elemente „straine”, inclusiv a crestinismului.

Conform autoritatilor, definitia identitatii bhutaneze este budismul si se iau toate masurile pentru a elimina orice grupuri care sunt percepute ca fiind o amenintare.

Credintele religioase etinice au fuzionat cu budismul, fapt care a indepartat si mai mult credinta crestina, in special in centrul si estul tarii.

Cei care se convertesc la crestinism sufera multa persecutie din partea membrilor familiei pentru a renunta la crestinism si a se intoarce la sistemul etnic budist de religie si traditii.

Cum sufera crestinii

Deoarece budismul si credintele traditionale bhutanese sunt considerate mostenirea spirituala a natiunii, crestinii sunt supusi la o mare presiune pentru a se conforma acestor traditii si persecutati atunci cand refuza sa o faca.

Pentru cei convertiti, supravegherea exercitata de catre liderii religiosi, propriile familii si intreaga comunitate sunt o piedica serioasa in calea exprimarii libere si a practicarii credintei crestine.

La nivelul societatii exista si o complicitate intre membrii comunitatii ca atunci cand cineva vrea sa devina crestin sa fie o solidaritate in a-l condamna si  a-l presa sa renunte la intentiile lui si sa ramana budist. Nici o biserica nu este recunoscuta in mod formal in Bhutan, astfel incat crestinii nu se pot aduna si inchina in comun decat ilegal si pe ascuns. Botezurile nu pot fi oficiate in public, iar crestinilor le este refuzata inmormantarea

Exemple de crestini

O tanara eleva din Bhutan i-a fost refuzat dreptul de a absolvi scoala pe are o terminase, pe motiv ca era crestina.

Unui barbat crestin i-a fost refuzat acordarea unui permis din partea autoritatilor pentru ca mama acestuia a refuzat sa renunte la credinta crestina/

O cladire care a fost folosita pentru intalnirea crestinilor a fost incuiata, fiind blocat accesul credinciosilor in ea, iar o alta cladire ce era folosita in acelasi scop a fost daramata.

Fermierii crestini sunt exclusi de la participarea in procesul comun de plantare si recoltare, astfel ca ei sunt fortati sa se descurce pe cont propriu.

O tanara, pe care o vom numi Dechen, a auzit Evanghelia de la o prietena. Ea l-a primit pe Isus in octombrie 2016 si a fost botezata in decembrie acelasi an.

Dechen si-a tinut nou credinta secreta pentru ceilalti membri ai familiei. Totusi, acestia au inceput curand sa vada schimbarea care s-a produs in viata ei. Pe la mijlocul lunii februarie 2017, familia lui Dechen au descoperit ca aceasta este crestina si a fost dezmostenita.

Dechen a fost nevoita sa aleaga: fie sa-si paraseasca familia, fie sa-l paraseasca pe Isus. Ea le-a spus familiei ca ea vrea sa ramana credincioasa si lui Isus si vrea sa ramana in continuare parte din familie, insa ei au fost furiosi si au alungat-o de acasa, spunand ca se poate intoarce atunci cand renunta la credinta in Isus.

A trecut 1 an de de cand Dechen si-a vazut familia ultima data. Acestia refuza in continuare sa vorbeasca cu ea sau sa o primeasca inapoi. Ea locuieste acum cu niste prieteni crestini si isi cauta un loc de munca pentru a putea supravietui.

Pray for Bhutan

Rugati-va impreuna cu credinciosii care incalca legea anti-conversie atunci cand parasesc budismul. Rugati-va ca eforturile de a persecuta crestinii in Bhutan vor face ca de fapt acestia sa fie mai uniti si mai puternici in credinta lor.

Budismul reprezinta mostenirea spirituala a Bhutanului iar acest lucru este inscris in constitutia tarii. Crestinii continua sa fie respinsi si persecutati. Rugati-va ca Duhul Sfant sa slabeasca stapanirea spirituala a budismului asupra tarii.

Rugati-va cu credinciosi convertiti, precum Dechen, care sunt respinsi de familie si presati sa renunte le crestinism. Rugati-va ca Domnul sa-i intareasca atunci cand trec prin persecutii si ca Domnul sa inmoaie inimile oamenilor din comunitate si sa le deschida la lucrarea Evangheliei Sale.

Sursa: Open Doors USA