Curtea Supremă din India solicită răspunsul Centrului cu privire la planul pentru copiii cuplurilor separate

New Delhi, 10 septembrie – Curtea Supremă a Justiției din India a solicitat luni răspunsul Centrului cu privire la motivul creării unui ONG pentru drepturile copilului, care solicită implementarea planului parental privind custodia copilului în cazurile în care soții sunt implicați în litigii de divorț, relatează OutLookIndia.com

O comisie a judecătorilor Kurian Joseph și Sanjay Kishan Kaul a transmis Ministerului Justiției o notificare adresată PIL depusă de ONG-ul „Fundația pentru Drepturile Copilului”, în căutarea unui comitet pentru formularea și implementarea Planului Parental, elaborat de organizația petiționarului.

În cererea formulată de avocatul Santosh Paul, ONG-ul a cerut tuturor instanțelor familiale să acorde „custodia comună” a copiilor de la cuplurile separate pentru interesul superior al copilului.

„Trebuie să încurajăm în continuare tribunalele familiale să trateze acordarea tutelară comună a copiilor cu părinți separați, ca o prezumție redutabilă în interesul superior al copilului”, se declară în solicitarea ONG-ului.

ONG-ul, în petiție, a solicitat Curții să emită direcții pentru numirea a cel puțin unui psiholog cu formare specială în psihologia copilului în fiecare tribunal.

„Potrivit cu „Asociația Părinților” renunțarea la drepturile părintești încalcă articolul 21 din Constituția Indiei, deoarece este un abuz asupra copilului, potrivit articolului 19 al Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului, astfel întrerupe „dreptul copilului la o viață familială normală” în temeiul articolelor 17 și 23 din Convenția Internațională privind drepturile civile și politice. Cerând să emită instrucțiuni instanțelor familiale pentru a scoate custodia de la un părinte custode care îl înstrăinează pe celălalt de dreptul de a se implica în creșterea și educarea copilului”, susțin autorii petiției.

Petiția a căutat să pună în aplicare norme care pot impune „custodia partajată”, care a fost de asemenea recomandată de Comisia juridică a Indiei în cel de-al 257-lea raport ca fiind un acord de colaborare în materie de custodie a copilului, în care ambii părinți au dreptul și responsabilitatea de a se implica activ în creșterea și educarea copilului.

„Cercetătorii spun că un copil care crește cu un singur părinte are numai de suferit, iar efectele sunt dezastruoase: abandonul școlar, sarcini din adolescentă, consumul de droguri și sfârșesc cu crime. Așadar, copilul are nevoie de părinții săi naturali (de ambii părinți) pentru a avea o creștere normală, educație și bunăstare”, a declarat Kumar Jahgirdar, activist pentru drepturile copilului și președintele național al „Inițiativei pentru Drepturile Copiilor și Parentajul Comun”.

„Divorțul se produce între soț și soție, dar copiii sunt cei ce poartă greutatea”, a mai adăugat el.

El a spus că, din cauza prejudecăților de genul acesta, părinții „sunt permiși ca simplii vizitatori timp de o oră în instanțele de judecată”.

Traducere de Cosmin Frișan