Îngrijorările sunt în creștere din cauză că Malaezia merge inapoi în ceea ce privește libertatea religioasă

Rasa și religia sunt incluse în buletinul de identitate național. Alegerile și practicile religioase ale musulmanilor asupra creștinilor sunt supuse celor mai multe restricții. Alte religii nu au voie să prozeliteze. Cuplurile cu credințe și religii mixte au trei opțiuni: vă convertiți, părăsiți țara sau locuiți împreună, dar în afara căsătoriei, precizează AsiaNews

Kuala Lumpur (AsiaNews) – Restrângerea libertății religioase din Malaezia îngrijorează nu numai creștinii și alte minorități ale țării, ci și musulmanii sunt afectați, care reprezintă aproximativ 62% din populația țării, potrivit unui studiu publicat de Églises d’Asia.

Potrivit agenției de presă a “Societății pentru Misiunile Străine din Paris” (SMSP), inerția politică a noului guvern hrănește incertitudinea.

În Malaezia, buletinul de identitate național al tuturor celor cu vârsta de peste 12 ani include referiri la rasă și religie. Noțiunile de supremație malaieză și de supremație musulmană (Ketuanan Melayu și Ketuanan Islam) sunt strâns legate, din moment ce este necesar, din punct de vedere legal, ca malaezienii să fie musulmani.

Cu toate acestea, alegerile și practicile religioase ale musulmanilor sunt strict restricționate. Ei nu pot practica religia așa cum consideră de cuviință. Pot fi urmăriți penal pentru că nu postesc sau dacă refuză să se roage, în timp ce femeile sunt sub presiune tot mai mare pentru a purta voalul islamic.

Musulmanii nu se pot converti la alte religii și oricine se căsătorește cu un musulman trebuie să se convertească la islamism.

Agenții precum Departamentul pentru Progresul Islamic din Malaezia monitorizează viața religioasă a țării.

Lucrurile au început să se înrăutățească atunci cand Mahathir Mohamad a devenit prim-ministru iar Anwar Ibrahim ministru al educației.

Se așteaptă ca în curand, Mahathir, în vârstă de 92 de ani, sa predea ștafeta conducerii coaliției de guvernământ lui Anwar Ibrahim. Dacă se întâmplă asta, toate speranțele pentru reforme majore în favoarea libertății religioase vor fi estompate.

Numirea lui Mujahid Yusof Rawa în funcția de ministru pentru afaceri religioase din cadrul Departamentului Primului Ministru a dat totuși naștere unor speranțe.

Rawa a fost odată responsabil de relațiile inter-credință pentru Partidul islamic din Malaezia (PAS) și este acum membru al partidului AMANAH; totuși, el a sugerat recent introducerea unei noi legislații care să pedepsească religia insultătoare sau rasială cu până la șapte ani de închisoare sau o amendă de 100 000 de ringgit (aproape 25 000 USD). Aceste legi, precum și cea privind ura religioasă și rasială, vor merge în curând în fața Parlamentului.

Potrivit statisticilor oficiale, 9% din populația malaeziană este creștină. Aproximativ jumătate din toți creștinii sunt catolici, dar guvernul nu face diferența între Biserici.

Teoretic, Constituția garantează grupurilor religioase dreptul de a-și gestiona afacerile. Cu toate acestea, acest drept a fost adesea încălcat; de exemplu, asupra utilizării cuvântului “Allah” de către non-musulmani. În 2014, Înalta Curte a respins o cerere a unor creștini pentru dreptul de a folosi termenul “Allah” în Biblia din limba malaieză, “Allah” înseamnând “Dumnezeu”.

În mod similar, drepturile non-musulmanilor sunt adesea subordonate legii islamice (Sharia), care este aplicată de instanțele judecătorești în cazurile care implică atât musulmani, cât și non-musulmani.

Aproape 75% din creștinii din Malaezia trăiesc în estul țării (Borneo), iar 65% dintre ei sunt Orang Asli (indigeni). Creștinii sunt cel mai organizat grup non-musulman. Din acest motiv, sunt monitorizați de stat și supuși presiunilor.

În plus față de Federația creștină din Malaezia (care include Consiliul Bisericilor din Malaezia, Frăția creștină evanghelică națională și Conferința Episcopilor Catolici din Malaezia), non-musulmanii sunt reprezentați de Consiliul Consultativ Malaezian al budismului, creștinismului, hinduismului, Sikhism și Taoism (MCCBCHST).