INTERVIU cu Debbie Lesko: “Cred că ar trebui să fim în măsură să ne manifestăm credința în mod liber fără intervenția guvernului”

Debbie Lesko este un politician american conservator și un membru republican al Camerei Reprezentanților Statelor Unite, reprezentând al 8-lea district al Congresului din Arizona. A lucrat anterior ca membru al Senatului din Arizona între 2015 și 2018, reprezentând cel de-al 21-lea district al statului. Ea a fost, de asemenea, președinte temporar al Arizonei din 2017 până în 2018. Debbie Lesko a fost, de asemenea, membru al Camerei Reprezentanților din Arizona din 2009 până în 2015.
A câștigat nominalizarea republicană pentru cea de-a 8-a ediție a alegerilor speciale din districtul din Congresul Arizonei pentru a înlocui pe 27 februarie 2018 pe Trent Franks, care a demisionat din Congres.

Debbie Lesko o creștină evanghelică. Membră în Biserica Baptistă Palmcroft din Phoenix.

“Mulți oameni spun că nu ar trebui să punem laolaltă religia și politica. Dar eu cred că acestea sunt lucrurile despre care ar trebui să vorbim. Acestea sunt cele mai importante subiecte. Ele ne afectează pe noi toți, ne afectează viața și obiectivele.” (Debbie Lesko).

Octavian Curpa: Vă rog să ne spuneți puțin despre trecutul dvs. și călătoria dvs. de la senator de stat la Camera Reprezentanților?

Debbie Lesko. Am slujit în Camera Reprezentanților din Arizona înainte de a deveni senator de stat pentru LD21. În Senatul Arizonei, am fost președinte al Comitetelor de credite și de finanțe, precum și al președintelui Pro Tempore. Când congresmanul Franks a demisionat în mod neașteptat, am fost încurajată să candidez în locul lui. Am bătut 11 adversari și am câștigat alegerile speciale în aprilie. În data de 7 mai, am fost învestită și slujesc poporului celui de-al 8-lea Congres al Arizonei și aștept cu nerăbdare să continuu să reprezint districtul nostru din Congres.

Octavian Curpaș: De ce anume sunteți cel mai mult mândră în munca/viața dumneavoastră?

Debbie Lesko: Sunt mândră că-i pot servi pe colegii mei din Arizona și să fac o diferență în viața oamenilor. Aceasta este casa mea și m-am umilit pentru posibilitatea de a-mi reprezenta comunitatea în Congresul S.U.A.

Octavian Curpaș: Care este cea mai mare provocare cu care vă confruntați în poziția de congresman?

Debbie Lesko: Cea mai mare provocare pentru mine a fost o trecere rapidă în Congres. Am fost investită în funcție și mi s-a înmânat imediat cardul de vot. A trebuit să fac modificări rapide, cum ar fi angajarea unui nou personal, găsirea unei locuințe în D.C. și învățarea regulilor Capitolului și Casei. Deși există multe asemănări, este foarte diferită de legislația din Arizona. Ceea ce era diferit pentru mine a fost că majoritatea membrilor la începutul unui nou Congres sunt ghidați prin tranziție, dar asta nu se întâmplă atunci când câștigi alegeri speciale.

Octavian Curpaș: Probabil pentru mulți dintre constituenții din Arizona și S.U.A., preocupările principale sunt: situația locurilor de muncă și datoria națională. Ați menționat că sunteți angajată să reduceți cheltuielile guvernamentale risipitoare, declarând că guvernul federal trebuie să trăiască în limitele medii. Puteți să împărtășiți mai multe detalii despre acest lucru și, eventual, să numiți câteva proiecte pe care guvernul nu ar trebui să le finanțeze?

Debbie Lesko: Datoria noastră națională este necontrolată și, sincer, este o amenințare la adresa securității noastre naționale. Am fost întotdeauna un bun steward al dolarului contribuabilului și să iau în considerare acest lucru atunci când decid să susțin legislația. Un bun exemplu de cheltuieli guvernamentale risipitoare sunt toți banii pe care Congresul le acordă diferitelor agenții care doar se află în conturi și nu sunt cheltuite. De aceea, am sprijinit facturile, cum ar fi H.R. 3 – Legea cu privire la cheltuielile de extenuare a cheltuielilor și legea inutilă a programelor. Proiectul de lege a inclus aproape 15 miliarde de dolari în cheltuieli anulate aprobate anterior de lege. Acestea sunt banii pe care i-am fi putut folosi cu ușurință în altă parte sau care ne-au ajutat să reducem datoriile noastre.

Octavian Curpaș: În ce domenii considerați că guvernul ar trebui să reducă cheltuielile?

Debbie Lesko: Trebuie să evaluăm toate domeniile cheltuielilor guvernamentale pentru a vedea ce poate fi redus sau suprimat.

Octavian Curpaș: La data de 28 iunie 2018, ați prezentat primul dvs. proiect de lege de când ați fost investită în Congres. H.R. 6259, Legea privind educația locală din 2018, ar permite statelor individuale să-și prezinte secretariatului de învățământ propriile lor planuri de educație, cunoscut sub numele de Decizie de Gestionare a Statului. Ce sperați să realizați atunci când ați propus această lege?

Debbie Lesko: Educația este una dintre cele mai mari priorități ale mele în Congres. Am vizitat 11 școli din district pentru a observa sălile de clasă și pentru a discuta despre politica de educație cu profesorii și administratorii. Am descoperit că școlile noastre locale își cunosc studenții și nevoile lor – fără birocrați în Washington. Procentele mele permit statelor să-și stabilească propriile planuri de educație fără mandate obligatorii din Washington. În cele din urmă, acest lucru pune mai mulți bani în sălile de clasă pentru elevii și profesorii noștri pentru a îmbunătăți calitatea educației, mai degrabă decât a cheltui pentru a respecta toate reglementările.

Octavian Curpaș: “Regulamentele și taxele din Obamacare au afectat industria asigurărilor de sănătate și au majorat în mod semnificativ primele pentru persoanele fizice, familiile și întreprinderile mici din America”. Cum dezvoltăm un plan de îngrijire a sănătății accesibil tuturor?

Debbie Lesko: Deciziile de sănătate ar trebui luate de către individ – nu de guvern. Libertatea și alegerea pe piață permit oamenilor să aleagă un plan care să le corespundă nevoilor și, în cele din urmă, să scadă costurile pentru ei și pentru ceilalți. Ideea democraților pentru un sistem guvernamental de sănătate va duce la alegerea și concurența în domeniul asistenței medicale, va plăti contribuabililor 33 de miliarde de dolari, va ridica impozitele și va fi un dezastru pentru țara noastră.

Octavian Curpaș: Poate vă amintiți că oamenii din Arizona, acum câțiva ani, s-au alăturat demonstrațiilor mondiale împotriva agenției pentru protecția copilului din Norvegia, care a luat cinci copii de la părinții lor (familia Bodnariu) și intenționau să nu le dea niciodată copiii înapoi, deși familia a fost într-adevăr foarte bună. Oamenii din diferite părți ale lumii încep să fie foarte preocupați de acțiunile nejustificate din partea organizațiilor DCS din multe țări occidentale. Care sunt gândurile dumneavoastră despre situația din Arizona și din SUA?

Debbie Lesko: În timp ce am slujit în Senatul din Arizona, am lucrat cu Departamentul de Servicii pentru Copii din Arizona (DCS) pentru a face reforme. Începând cu 1 iulie 2018, sunt necesare ordine judecătorești înainte ca Arizona DCS să poată înlătura orice copii din casele lor. Cred că părinții și copiii ar trebui să aibă un proces echitabil similar într-o instanță judecătorească din întreaga țară.

Octavian Curpaș: Credeți că există o lege pe care Congresul ar putea să o adopte, care ar face într-adevăr o diferență în reducerea violenței și construirea de comunități sigure?

Debbie Lesko: Aceasta este o problemă care nu poate fi rezolvată printr-un singur proiect de lege, dar există pași pe care îi putem face pentru a face comunitățile noastre mai sigure și instrumentele pe care le putem oferi. De exemplu, am sponsorizat o legislație care creează un program de siguranță școlară la Departamentul de Educație din S.U.A. pentru a păstra școlile și elevii noștri în siguranță (H.R. 5107). Sunt un susținător puternic al celui de-al doilea amendament și a fost aprobat de ANR.

Octavian Curpaș: Sunteți îngrijorată că oamenii văd Partidul Republican mai strâns legați de ceea ce oamenii numesc “naționaliștii albi” și că această asociație influențează minoritățile?

Debbie Lesko: Partidul republican acceptă toți cetățenii și lucrează pentru a promova politici care să fie în beneficiul tuturor americanilor. Câteva voci extreme nu vorbesc pentru milioane de republicani onorabili din orașul nostru care se dedică egalității rasiale.

Octavian Cupaș: Ce soluții propuneți pentru a rezolva problema imigrației?

Debbie Lesko: În primul rând, trebuie să asigurăm frontiera. Planul meu de frontieră include o barieră fizică la granița noastră de sud, o tehnologie mărită și mai multe cizme pe teren pentru a pune capăt problemei trecerilor ilegale la frontieră. Este important să ne amintim că granița noastră nu este doar perimetrul nostru exterior, ci și porturile noastre de intrare, aeriană, terestră și maritimă. Proiectul meu de lege pentru a evalua porturile și pentru a le face mai sigure a fost adoptat în unanimitate în Parlament în septembrie – H.R. 6400, Portul Statelor Unite pentru Amenințări de Intrare și Actul de revizuire operațională.

Octavian Curpaș: V-ați întâlnit recent cu președintele Donald Trump și ați vorbit cu el despre această problemă. Ce anume ați discutat?

Debbie Lesko: Președintele Trump și cu mine am fost de acord că trebuie să asigurăm frontiera. Amândoi vrem să închidem o dată pentru totdeauna problema imigrației ilegale și să închidem toate lacunele care agravează acest lucru. Suntem amândoi hotărâți să rezolvăm criza la granița noastră.

Octavian Curpaș: Sunt sigur că știți despre cazurile care continuă să fie aduse împotriva creștinilor în privința libertăților lor de alegere. Credeți că mergem în direcția corectă atunci când vine vorba de libertatea constituțională de a ne mărturisi credința și de a ne sluji comunitățile pe baza credinței noastre fără teamă de discriminare, pedeapsă, amenzi sau sancțiuni din partea guvernului?

Debbie Lesko: În calitate de creștin, cred că ar trebui să fim capabili să ne purtăm în mod liber fără intervenția guvernului său să fim forțați să facem ceva împotriva credinței noastre. În Congres, voi continua să susțin o legislație care ne permite să ne exercităm conștiința și să eliminăm poveri excesive asupra credinței noastre.

Octavian Curpaș: La final, ce mesaj aveți pentru comunitatea noastră românească din Arizona?

Debbie Lesko: Comunitatea românească este o parte integrantă a zonei noastre și a statului nostru. Sunt aici pentru a ajuta comunitatea în orice fel pot, deci vă rugăm să nu ezitați să ajungeți la biroul meu.

“Începeți fiecare zi cu o inimă recunoscătoare.”

Octavian D. Curpas Phoenix, Arizona