Școala de Toamnă AIC 2018: „Rolul valorilor conservatoare într-o lume tot mai liberală și populistă” în Republica Moldova

Ai șters vreodată un prieten de pe facebook pur și simplu pentru că viziunile și pozițiile lui pe anumite subiecte erau enervante? În mijlocul dezbaterilor online tot mai polarizante, unde mulți încearcă să ne convingă că totul este doar alb sau negru, tu de care parte te poziționezi? Cum se formează cunoștința generală și cum ne influențează comportamentul? Valorile conservatoare vs valori liberale, tu ce alegi? Relațiile cu UE între provocări și oportunități sau ce facem cu penalii din funcții publice? Și pe fundal la toate astea avem o societate de oameni obosiți și dezamăgiți de politicieni. Cam acesta este sumarul temelor discutate și dezbătute de o nouă generație de tineri inteligenți la Școala de Toamnă 2018 a Academiei pentru Integritate în Conducere, găzduită în perioada 5-6 octombrie de satul de vacanță „Brăduleț” din Vadul lui Vodă.

Tinerii studenți și absolvenți din diferite zone și domenii au savurat cu entuziasm temele propuse pentru dezbateri, implicându-se activ cu întrebări și propriile opinii. Evenimentul a fost deschis cu o masă rotundă cu tema „Dezaprobă frumos”, în care moderatorii Stanislav Ghilețchi și Angela Bercaru au prezentat tinerilor o serie de mostre de exemple pozitive și negative de comunicare pe rețelele de socializare. Am ajuns la concluzia că: „Da, creștinii trebuie să dezbată politica și politicile, și să o facă cu pasiune, dar în calitate de creștini ar trebui să producem exemple bune de dezacord. Critica nu poate fi făcută oricum. Discursul nostru online prin postări, video sau comentarii trebuie să prezinte o educație bună, bun simț și integritate”.

Următorul atelier de lucru: „Cum se formează cunoștința generală sau „common knowledge” și de ce este important să înțelegem acest proces?” prezentat de Eugen Ghilețchi a definit termenul astfel: „Cunoștința generală este ceva ce noi cu toții credem că ceilalți cred. Cunoștința generală este cea care determină comportamentul societății. Iar schimbările sociale au loc când persoanele influente, sau evenimente importante transmit mesaje care au impact asupra cunoștinței generale”.

Prima sesiune „Valorile conservatoare vs valorile liberale” a adus în fața tinerilor doi oponenți bine cunoscuți, Antonița Fonari și Valeriu Ghilețchi. Familia tradițională vs familia formată din persoane de același sex a prezentat tinerilor rațiuni și argumente din tabere diferite, ajutându-i să vadă că această bătălie nu este o temă doar pentru TV, ci o provocare a vremii la care trebuie să facem față.

Sesiunea nr. 2 cu tema: „Aprofundarea relațiilor cu instituțiile europene și țările membre ale UE: Provocări și oportunități” a adus în fața tinerilor diplomatul nr. 1 al țării, Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană în Guvernul Republicii Moldova. Atât invitatul, cât și tinerii au savurat maxim prima seară din programul Academiei și au discutat despre sărăcie, perspective între Est și Vest, interesele UE în extinderea spre Est și oportunitățile acestui parteneriat pentru Republica Moldova.

Sesiunea nr. 3 a fost dedicată corupției și eradicarea ei în sănătate, educație și dezvoltarea infrastructurii, reforma justiției și visul fiecărui român de pe ambele maluri ale Prutului, de a vedea ziua în care vom trăi „Fără Penali” în funcții publice! Cum asigurăm echilibrul între o curățenie în politică și dreptul de a fi ales? Toate astea le-am discutat cu fostul ministru al justiției și președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Spre surprinderea tinerilor, Alexandru Tănase și-a lăsat haina funcțiilor înalte și a ales rolul de profesor la drept, adresându-se tinerilor într-un limbaj simplu și accesibil.

„Libertatea este o chestie interioară. Poți să fii după gratii și să fii liber, și dimpotrivă poți să fii în mijlocul orașului încătușat în sine, incapabil să iei o decizie. Judecătorul nu este un vânzător la piață. Este o stare a sufletului. Dacă ai în tine simțul dreptății poți fi judecător. În Moldova este mai simplu să dai jos trei guverne, decât să concediezi un judecător”, sunt doar câteva idei împărtășite de Alexandru Tănase cu tinerii Academiei pentru Integritate în Conducere la Școala de Toamnă 2018.

În ultima sesiune pe agenda evenimentului tinerii au putut sta față în față cu fondatorul Academiei, Valeriu Ghilețchi și discutat despre trecut, prezent și viitor. „Pentru a deveni o țară prosperă, Moldova are nevoie de oameni integri în toate sferele, de la angajați în cele mai simple funcții până la politicieni care conduc țara. Din acest motiv, câțiva ani în urmă am lansat Academia pentru Integritate în Conducere: mișcare prin care instruim tinerii despre aplicarea valorilor creștine în arena publică. Am o bucurie deosebită de această promoție, au fost foarte activi, foarte curioși și am petrecut un timp deosebit împreună”, a declarat fondatorul Academiei pentru Integritate în Conducere, Valeriu Ghilețchi.

De cealaltă parte, participanții ne-au împărtășit că evenimentul le-a depășit toate așteptările.

„Nu am avut așa așteptări mari de la acest eveniment. Am rămas uimită de calitatea și informațiile pe care le-am auzit aici. Mă bucur foarte mult că mi s-a oferit ocazia să fiu parte la un eveniment organizat la acest nivel. Mulțumesc pentru invitație, mi-aș dori să particip și la următoarele activități ale Academiei pentru Integritate în Conducere”, ne-a declarat studenta, Olivia Gheorghiță.

„Mi-a trezit dorința de a fi parte din acest eveniment titlul Academia pentru Integritate în Conducere, ținând cont că Integritatea la noi este o virtute puțin prezentă în spațiul public. Fiind permanent în contact cu oamenii, am pus deoparte aceste două zile ca să investesc în mine, să mă cultiv și să pot să trăiesc integritatea autentică în raport cu pacienții mei. M-a ajutat mult să îmi lărgesc felul de a înțelege unele procese sociale, economice, politice din societate, nu doar prin prisma mass-mediei. A stimulat în noi un spirit critic de a vedea lucrurile și de nu a repeta ce spun alții, dar de a analiza, critica și a avea o poziție personală cântărită prin prisma biblică. Mi-au plăcut foarte mult dezbaterile, diversitatea subiectelor și faptul că fiecare discuție a prezentat argumente pro și contra, aceasta ne ajută să discernem cum gândesc alții, care este poziția noastră ca și creștini și cum trebuie să răspundem atunci când suntem într-o discuție contradictorie, cum ne apărăm valorile”, ne-a împărtășit Iurie Spancioc.

„Am venit la Academia pentru Integritate în Conducere, pentru că pentru mine este important ce se întâmplă în ţară. Cred că tinerii sunt cei care vor schimba ţara. Am văzut evenimentul pe reţelele de socializare şi atunci m-am gândit care este forţa mea mică sau mare în procesul de schimbare. Mă bucur să văd aici tineri interesaţi de ţara lor, care nu au renunţat şi mai vor să facă o schimbare. Sunt mulţumită de ceea ce am văzut şi auzit aici. Cred că nu eşti învins, atât cât continui să lupţi şi să fii cel mai bun”, ne-a împărtăşit Elena Chitic.

„Am văzut anunțul pe rețelele de socializare și ce m-a motivat să vin a fost mesajul sau provocarea: Ești frustrat de mersul lucrurilor în țară? Și atunci m-am gândit că noi adesea suntem dezamăgiți, supărați pe politica din Republica Moldova, dar cam cu atât ne mulțumim. Și nu ne uităm la problemă din perspectiva, ce am putea eu să fac ca situația să se schimbe în bine? Am venit pur și simplu să învăț lucruri utile. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că invitații au fost politicieni implicați în viața politică și am putut să le punem întrebări, să vedem punctul lor de vedere asupra unor lucruri pe care noi le vedem doar la știri sau le auzim pe stradă. Iar aici am putut să le auzim de la prima sursă, împărtășite de la om, la om”, ne-a împărtășit Maria Botnari.

„Mi-a plăcut foarte mult toate sesiunile și temele abordate. Mi-a plăcut foarte mult accentul pus de dl Alexandru Tănse că statul nu sunt doar instituțiile, statul ne implică și pe noi și nu putem sta pe margine, trebuie să fim activi în societate dacă vrem rezultate pozitive. Evenimentul a depășit toate așteptările mele. Mi-au plăcut foarte mult toți vorbitorii, oameni care sunt activi și care sunt un exemplu personal, nu doar teoreticieni”, ne-a declarat antreprenorul Maxim Cojevnico.

„Îmi place să participip la această Academie pentru că mi-a schimbat felul de a gândi și de a vedea lucrurile. La primele sesiuni am fost provocați să lucrăm cu niște studii de caz și văzând rezultatele înregistrate de alte țări, am conștientizat că schimbarea este posibilă, trebuie doar să fie dorință și oameni activi care să lucreze pentru asta. În deosebit la această Academie îmi place faptul că încurajează tinerii să fie schimbarea pe care vor să o vadă în lume”, ne-a declarat Mihaela Bejenaru.

Academia pentru Integritate în Conducere a luat ființă în toamna anului 2015 cu scopul de a crește o nouă generație de lideri integri pentru implicarea în viața publică, socială, economică și politică a țării.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home3/stiric/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107