Despre drepturile omului: cazul lui Andrew Brunson

Andrew Brunson n-a avut cum să prevadă ce i se va întâmpla. Originar din micul oraş Black Mountain, din statul Carolina de Nord, Statele Unite, Brunson a trăit în linişte alături de soţie şi copii şi a făcut muncă misionară în Turcia timp de 20 de ani. Pastor al Bisericii Învierii din Izmir, Andrew şi soţia sa au fost arestaţi în Octombrie 2016, fiind consideraţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Turciei.

Deşi soţia sa a fost eliberată după trei zile, Brunson a fost ținut în continuare în arest, procurorii invocând legături cu organizaţia teroristă a disidentului Fetullah Gulen (FETO) şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Autorităţile turce au acuzat FETO de lovitura de stat eşuată împotriva preşedintelui Erdogan din Iulie 2016.

Andrew a petrecut 63 zile în detenţie, fără a fi pus oficial sub acuzare. Acuzele care i s-au adus: spionaj, încercare de a înlătura guvernul, adeziune la organizaţii pe care autorităţile turce le consideră „teroriste”. În prezent, Brunson se află în arest la domiciliu în aşteptarea încheierii procesului.

Recent, preşedintele Erdogan a declarat că pastorul Andrew este tratat corect şi că nu este „ostatic”. Totuşi  doi ani în închisoare şi doar un transfer recent în arest la domiciliu, nu lasă nici un dubiu asupra modului în care autorităţile turce îl văd pe Brunson.

Andrew respinge toate acuzaţiile împotriva lui. El primeşte ajutor din partea mai multor organizaţii umanitare.

Cu ce a greşit Brunson? Toate lucrurile indică că singura lui vină este că e creştin.

De la lovitura de stat eşuată, peste 150.000 de persoane au fost arestate, 78.000 sunt  ţinute în detenţie, şi peste 100.000 de funcţionari de stat au fost concediaţi de la locurile de muncă.

Drepturile civile, politice şi umane au fost afectate. În ţară există o stare continuă de urgență, prin care autorităţile justifică ţinerea în arest, fără proces, o oricărei persoane pe o perioadă ce poate dura şi până la şapte ani.

Discriminarea minorităţilor religioase, cum ar fi creştinismul, ridică multe îngrijorări. În Turcia există doar 100.000 de creştini, la o populaţie care depăşeşte 70 de milioane. În ultimul secol, procentul de creştini din Turcia a scăzut de la 20% la 0,2 %, un rol important în această reducere având- o ostilitatea crescândă împotriva creştinilor.

În Turcia, blasfemia la adresa islamului este considerată o infracţiune, în timp ce insultele la adresa creștinior sau a creştinismului nu este pedepsită de lege. Părinţii sunt obligaţi să îşi trimită copii la cursuri pentru învăţarea islamului.

Andrew şi mulţi alţi creştini, şi-au văzut drepturile umane călcate în picioare, şi împreună cu ele şi demnitatea. Andrew Brunson e şi el om, nu?!

Sursa: Imhumanright.org