Scott Morrison: Revizuirea libertăților religoase consacră dreptul școlilor de a refuza elevi și profesori homosexuali în Australia

Guvernul australian recomandă în cadrul raportului de revizuire a libertăților religioase modificări ale legilor federale anti-discriminare, care să garanteze școlilor religioase dreptul de a refuza studenți și profesori homosexuali, relatează portalul The Sydney Morning Herald.

Totuși, raportul, care este încă dezbătut de cabinet, în ciuda faptului că a fost înmânat deja de patru luni, respinge noțiunea că libertatea religioasă în Australia este în pericol iminent și avertizează împotriva oricărui impuls radical de a permite întreprinderilor să refuze oferirea de bunuri sau servicii cum ar fi torturi de nuntă pentru cuplurile gay.

Premierul Scott Morrison a asigurat că, „guvernul va lua în considerare toate detaliile și va publica poziția guvernului, după ce raportul va trece printr-un proces adecvat în cabinetul australian. Vom proteja libertatea religioasă și vom obține echilibrul corect, a spus el. Fiecare propunere va fi luată în considerare cu atenție și cu respect înainte de luarea oricărei decizii finale”, susține Morrison.

Raportul de revizuire este o inițiativă a membrilor conservatori ai parlamentului australian, care a apărut după ce anul trecut a fost aprobată căsătoria între pesoane de același sex. Ei s-au temut că această schimbare limitează capacitatea oamenilor de a-și practica religia în mod liber.

Raportul solicită modificarea legii federale privind discriminarea sexuală pentru a permite școlilor religioase să discrimineze elevi, în baza orientării sexuale, a identității de gen sau a statutului de relație – lucru care este deja permis în unele state, dar nu în toate.

Conform raportului, „există o mare varietate de școli religioase în Australia și pentru anumite comunități școlare cultivarea unui mediu și a unei etici, care să respecte covingerile lor religoase, este de o importanță capitală”.

„Autorii raportului acceptă dreptul comunităților școlare de a alege sau a prefera studenții care susțin convingerile religioase ale școlii respective, dacă acest lucru se face luând în considerare măsurile de siguranță legate de drepturile și sănătatea mentală a elevului”.

În timp ce autorii raportului au acceptat dreptul școlilor religioase de a refuza studenți pe baza identității de gen sau a orientării sexuale, ei nu justifică discriminarea pe criterii de rasă, dizabilitate, sarcină sau statut intersex.

Traducere de Gabriela Augustin