Curtea Supremă din Pakistan a repetat audierea în cazul Asiei Bibi

După șapte ani și 11 luni de la arest, condamnată la moarte prin spânzurare din cauza credinței ei în Dumnezeu, cazul Asia Bibi a fost reaudiat. Un tribunal al Curții Supreme din Pakistan, compus din judecătorul-șef Mian Saqib Nisar, justițiabilul Asif Saeed Khosa și justițiabilul Mazhar Alam Khan Miankhel au audiat luni, 8 octombrie 2018, în mod repetat argumentele în cazul Asiei Bibi. Asia a fost arestată în iunie 2009 și condamnată la moarte în 2010 pentru blasfemie, relatează ACLJ.org

Semnează ACUM petiția pentru eliberarea Asiei Bibi AICI!

După cum am explicat anterior:
„Asia Bibi a fost condamnată, în conformitate cu legile Pakistanului privind blasfemia medievală și condamnată la moarte pentru blasfemie împotriva Profetului Muhammed după ce a oferit apă unui coleg musulman, acesta crezând ca Asia a făcut ca apa să fie necurată, consumând din aceeași cană.

De atunci, Asia Bibi, mama a cinci copii, a rămas cu acest gând, ca va muri curând, în timp ce soțul și copiii ei așteaptă cu nerăbdare, rugându-se pentru un miracol. În timp ce șeful judecătoresc a însărcinat mass-media să se abțină de la raportarea detaliilor privind audierea de luni până la anunțarea verdictului, ziarele pakistaneze au publicat următoarele:

„În timpul unei audieri de două ore, avocatul Asiei Bibi, Saif-ul-Malook, a ridicat mai multe erori din timpul anchetei, procesului și condamnării din iunie 2009. Avocatul lui Bibi, Saiful Mulook, a întrebat de ce incidentul din 14 iunie 2009 a fost raportat abia pe 19 iunie, o întârziere considerată, de obicei, fatală pentru cazul procuraturii.

El a reamintit, de asemenea, că un caz a fost intentat împotriva lui Bibi de către un lider islamic din satul Katanwala din Nankana Sahib, conform căruia Asia Bibi a mărturisit că a comis blasfemie.

„Ceea ce putem concluziona din afirmațiile voastre este că liderul islamic nu a fost martorul incidentulului așa cum s-a speculat. Nici un limbaj blasfemos nu a fost rostit în prezența liderului islamic?”, a cerut explicații judecătorul Khosa în timpul audierii.

Avocatul lui Asia Bibi, domnul Malook, a informat Curtea:

„Asia Bibi și cele două femei musulmane au avut un schimb aprins de argumente atunci când conflictul a izbucnit. Motivul a fost că femeile refuzaseră să bea apă din același vas cu Asia. Declarațiile femeilor musulmane, Asma și Isma, s-au dovedit a fi contradictorii. Ancheta a fost defectuoasă și motivată în intenție răutăcioasă. Într-o astfel de situație, secțiunea 295-C (una dintre legile Pakistanului privind blasfemia) este inaplicabilă”, a explicat avocatul Asiei Bibi, dl Malook.

Drept replică avocatului Saiful Malook, judecătorul șef al Pakistanului (CJP) se întrebă dacă poate fi invocat inspectorul adjunct al poliției în această problemă, la care avocatul a răspuns că poliția a înregistrat greșit cazul.

„Mărturiile martorilor nu au afirmat că ea a folosit limbaj blasfemos la adresa Coranului. De fapt nu a fost folosit niciun cuvânt blasfemic. Asia, în declarația ei, a spus că nu poate nici măcar să conceapă săvârșirea unei blasfemii. Asia Bibi respectă educația islamică și pe Profet „cu toată inima”. Pur și simplu avea un argument în contradictoriu cu două femei. În timpul acestui argument, au făcut schimb de cuvinte dure”, a declarat Saiful Mulook pentru instanță.

„Ce fel de incident este asta? Ce argument ai folosit, același îl vom folosi și noi, cazul a fost depus împotriva ta? Vreți să sugerați că este posibil ca persoana care a depus dosarul – liderul islamic să acționeze asupra cererii unei alte persoane? Insinuați că el este un om de frunte și este altcineva în spatele lui?” a cerut explicații judecătorul Khosa.

„Este posibil acest lucru”, a spus avocatul. El a continuat să afirme că martorii au fost „mincinoși”. Avocatul a informat, de asemenea Curtea că Bibi, o femeie analfabetă, a fost menționată ca fiind preot creștin în FIR, când nu poate fi vorba de așa ceva. „Aceasta reflectă intenția proastă din partea reclamantului”, a adăugat el.

După ascultarea argumentului din partea avocatului lui Asia, Curtea a audiat avocatul reclamantului. Ghulam Mustafa Chaudhry, avocatul care-l reprezintă pe reclamantul Qari Islam, a susținut că Bibi a folosit cuvinte blasfematoare privitoare la Profet.

„Aceste declarații blasfemice sunt aceleași cuvinte pe care le folosesc de obicei creștinii”, a spus el.

Cu toate acestea, judecatorul Khosa a remarcat că este posibil ca aceste cuvintele blasfemice de care Bibi a fost acuzată că le-a rostit au fost adăugate în dosar de către avocatul care a formulat plângerea împotriva ei. Judecatorul și-a repetat apoi observația că imamul moscheii, care este reclamantul în acest caz, nu a fost martor direct al incidentului.

„Cu toate acestea, imamul a devenit mai târziu un martor important”, a spus el, observând că cuvântul unui imam al moscheii ar fi, în general, respectat de localnici datorită convențiilor sociale. Însă avocatul a susținut că nu a fost evidentă nicio intenție răutăcioasă din partea procurorului.

Dar judecatorul se întreba de ce fiecare martor a dat o declarație diferită despre Panchayat (un trib din localitățile satului în care Asia era forțată să mărturisească).

„Respectul pentru Profet face parte din credința noastră. Suferă întregul popor atunci când acuzatul este achitat din cauza tehnicilor. Există o mulțime de contradicții între declarațiile date de oamenii implicați în acest caz. Blasfemia este o crimă onorabilă. Dar rămâne de văzut dacă acuzațiile împotriva lui Bibi au fost dovedite”, a remarcat judecătorul, înainte de a cere avocatului reclamantului să-și susțină argumentele cu dovezi.

Judecătorul a adresat avocatului reclamantului să prezinte dovezi bazate pe mărturii. „Se fac multe lucruri pentru a înfrâna islamul. Totul se face pentru a ne incita”, a mai declarat judecătorul.

Instanța nu a dat nici o dată clară când va fi anunțat verdictul. Având în vedere atmosfera religioasă a țării în ceea ce privește cazurile de blasfemie, este de înțeles că instanța ar evita anunțarea deciziei sale, mai ales dacă este în favoarea Asiei Bibi.

În timp ce mulți oameni au fost uciși din cauza acuzatiilor de blasfemie, până acum guvernul pakistanez nu a aplicat pedeapsa cu moartea. Sperăm și ne rugăm că înregistrarea Curții Supreme a condamnărilor blasfemiei rămâne aceeași. Cu toate acestea, în cazul în care instanța își susține condamnarea, singurul recurs al Asiei ar fi o petiție de clemență adresată președintelui. Așa cum am amintit, guvernatorul Punjab, Salman Taseer, a fost ucis de propria sa gardă de corp, în timp ce Taseer pregătea o cerere de clementă pentru Asia.

Având în vedere acest lucru, sperăm și ne rugăm pentru înțelepciune din partea lui Dumnezeu pentru judecători și mila și siguranța pentru Asia și familia ei. Cerem rugăciuni continue, pe măsură ce așteptăm toți verdictul. Vom continua să susținem constant această libertate a Asiei.

Echipa ȘtiriCreștine.ro vă cheamă din nou să luptăm împreună în rugăciune pentru salvarea Asiei Bibi. Semnați ACUM petiția repetată pentru eliberarea ei! Logați-vă cu Facebook și Semnați AICI!