Cofetarii din Irlanda au câștigat recursul în procesului tortului cu inscripția „Sprijină Căsătoria Homosexuală”

Cofetarii din Irlanda au câștigat recursul în procesului tortului cu inscripția „Sprijină Căsătoria Homosexuală”

Cofetarii creștini din Irlanda de Nord, care au refuzat să facă un tort decorat cu inscripția „Sprijină căsătoria homosexuală”, au câștigat miercuri recursul lor în cea mai înaltă instanță din Marea Britanie. Familia McArthur, proprietarii cofetăriei Ashers din Belfast, a câștigat recursul la Curtea Supemă împortiva unei decizii din 2015, care constata că aceștia l-au discriminat pe activistul pentru drepturile clienților și a homosexualilor, Gareth Lee. Lee a cerut un tort cu caracterele lui Bert și Ernie din serialul american Sesame Street și cu un mesaj în favoarea căsătorie între persoane de același sex, relatează CNN.com

Cofetarii din Irlanda au câștigat recursul în procesului tortului cu inscripția „Sprijină Căsătoria Homosexuală”

Cofetăria a refuzat să facă tortul deoarece proprietarii au spus că mesajul este unul care contrazice convingerile lor creștine. Proprietarii cofetăriei au făcut un recurs la Curtea de Apel din Irlanda de Nord în 2016, dar decizia a rămas aceeași. Apoi au dus contestația lor la Curtea Supremă din Londra, unde cinci judecători au hotărât în unanimitate în favoarea cofetăriei.

Anunțând decizia instanței, președintele ei, Lady Hale, a declarat: „Cofetarii nu au refuzat să îndeplinească comanda din cauza orientării sexuale a lui Lee”, conform Associated Press. „Ei ar fi refuzat să facă un astfel de tort pentru orice client, indiferent de orientarea lor sexuală. Cofetarii nu au putut să refuze furnizarea de bunuri către domnul Lee pe motiv că este un bărbat homosexual sau pentru că este pro căsătoriei între persoane de același sex. Dar este un lucru diferit șă pregătească un tort cu un mesaj cu care ei sunt în dezacord”, și-a explicat decizia judecătorul Curții din Londra.

Lee, care este un membtru al grupului de susținere QueerSpace, a comandat tortul în 2014 pentru celebrarea zilei internaționale împotriva homofobiei. Avocatul lui Lee, Robin Allen, a declarat miercuri: „Acesta a fost un incident relativ minor în viața lui Lee, care a devenit enorm de semnificativ și continuă să fie așa. Aceasta este o povară grea pentru un individ”, a spus dezamăgit avocatul.

Căsătoria de același sex este ilegală în Irlanda de Nord, spre deosebire de restul Regatului Unit, unde a devenit legală în 2014.

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine