Netanyahu dezvăluie situl nuclear iranian ascuns în discursul public la ONU

În ultima sa adresare la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit existența unui sit nuclear iranian ascuns – rezolvând încă o lovitură a pretențiilor Iranului că nu încearcă să construiască arme atomice, notează Breaking Israel News.

Primul ministru a făcut referire la încercările Israelului de a expune neadevărurile iranienilor – inclusiv un raid îndrăzneț în luna februarie a acestui an, în care a descoperit mii de documente din arhiva atomică secretă a Iranului. „Am obținut peste 100.000 de documente și videoclipuri care au fost ascunse în bolți într-o clădire simplă din inima Teheranului”, a declarat premierul israelian.

Netanyahu a descris modul în care, în mai, a venit în fața presei internaționale pentru a prezenta un scurt rezumat al contravenției Iranului cu privire la acordul nuclear asupra „epocii Obama” – cu care Israelul s-a opus vehement. Premierul Israelului a adăugat că, deși a prezentat dovezi clare către P5 + 1 și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) despre mendacitatea iraniană, nimic nu a avansat. Netanyahu a criticat AIEA, avertizând organizația că nu a cerut inspectarea unui singur site – în ciuda dezvăluirilor sale. Având în vedere faptul că nu s-a acționat, premierul a decis să dezvăluie dovezile lui Israel despre un al doilea sit nuclear secret.

„Astăzi, dezvălui pentru prima dată că Iranul are o altă unitate secretă în Teheran – un depozit atomic secret pentru stocarea unor cantități masive de echipamente și materiale din programul secret al Iranului privind armele nucleare. În luna mai, am expus site-ul arhivei atomice secrete a Iranului, chiar aici, în districtul Shor-abad din Teheran. Astăzi dezvălui site-ul celei de-a doua unități – depozitul atomic al Iranului. Este chiar aici, în districtul Turquz-abad din Teheran, la doar câteva mile depărtare”, a explicat la ONU, Netanyaju.

Netanyahu a acuzat iranul că a încercat să curețe locul cât mai curând posibil, înainte de orice posibilă inspecție. El a acuzat regimul iranian că a eliminat 15 kilograme de material radioactiv și că l-a împrăștiat în jurul orașului Teheran. El a avut, de asemenea, un mesaj pentru „tiranii din Teheran”, spunând că Israelul știe ce este regimul și că nu i-ar permite niciodată să dezvolte arme nucleare.

„Și Israel va face tot ce trebuie făcut pentru a se apăra împotriva agresiunii iraniene. Vom continua să acționăm împotriva voastră în Siria. Vom acționa împotriva voastră în Liban. Vom acționa împotriva voastră în Irak. Vom acționa împotriva voastră oricând și oriunde trebuie să acționăm pentru a ne apăra statul și poporul”, a declarat ferm Benjamin Netanyahu.

Premierul Israelului a atacat de asemenea acordul care a permis o slăbire a sancțiunilor asupra Iranului pentru o mai mare transparență în privința ambițiilor sale nucleare. Pe scurt, a spus el, nu a funcționat. Iranul a folosit banii suplimentari care i-au crescut economia pentru a-și alimenta mașina de război. El a acuzat pe „mai marii” iranieni de finanțarea terorismului în Irak, Siria, Liban, Gaza și Arabia Saudită.

El a salutat reînsuflețirea de către SUA a sancțiunilor împotriva Teheranului și a țintit o lovitură la „amortizarea” europeană, pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să îi ocolească.