Sesiunea de Toamnă APCE a intrat în istorie cu o listă de subiecte fierbinți pe masa de dezbateri

În perioada, 8-12 octombrie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a fost marcată cu o serie de dezbateri fierbinți. Startul sesiunii a fost dat cu o dezbatere procedurală, prin care plenul APCE a dorit schimbarea regulamentului privind acreditările și votul în forumul Consilului Europei. Schimbarea a fost impusă de lipsa îndelungată a delegației Federației Ruse, cu scopul de-a o a readuce în forumul APCE, dar inițiativa nu a trecut de votul majorității.

Prima zi a fost marcată printr-un eveniment festiv în plenul APCE, înmânarea premiului Vaclav Havel pentru drepturile omului. Câștigătorii premiului 2018 au format o listă scurtă din doar trei nominalizați.

Rundele dezbaterilor fierbinți au disputat și „Finanțarea externă a Islamului în Europa și radicalizarea comunităților migranților și a diasporei”. În aceeași ordine de idei, delegații APCE au discutat deasemenea accesul organelor de monitorizare a drepturilor omului ale Consiliului Europei și ale Organizației Națiunilor Unite în țările membre, precum și elaborarea procedurior penale.

O dezbatere cu privire la afacerile curente cu titlul „Consiliul Europei – O organizație în criză” a fost solicitată. Alte elemente de pe ordinea de zi au inclus tratamentul minorilor palestinieni în sistemul de justiție israelian, migrația de la o perspectivă a genului, reunirea famililor în statele membre și egalitatea în viața privată indiferent de orientarea sexuală.

Siguranța nucleară și securitatea în Europa, precum și prăbușirea Tu-154M al Forțelor Aeriene Poloneze, care transporta delegația poloneză de stat, au fost subiecte marcate cu multe discursuri emotive.

De asemenea s-a discutat despre rolul parlamentelor naționale în procesele de descentralizare de succes, cu o declarație a președintelui Congresului autorităților locale și regionale a Consiliului Europei.

Un sumar VIDEO al sesiunii prezintă vice-președintele Partitudului Popular European, delegat al Republicii Moldova la APCE, Valeriu Ghilețchi.

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine