Antologia de Poezie Creștină „Cuvinte pline de farmec…“ a fost lansată la Chișinău 

Marii clasici ai poeziei evanghelice române, ce constituie tezaurul cultural și spiritual al spațiului românesc, au fost prezentați publicului de la Chișinău. Joi, 25 octombrie, Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost gazda lansării de carte a celui de-al II-lea volum al Antologiei de Poezie Creștină „Cuvinte pline de farmec…“.

Colecția de versuri creștine adunate în cele două volume a fost editată de Asociația Pro Charis la Editura Little Lamb Suceava. Volumele ce cuprind o perioadă istorică de peste 100 de ani, adună creațiile a peste 20 de autori evanghelici, marcate de experiențele dureroase trăite într-un segment negru de 60 de ani din istoria României, sub două regimuri dictatoriale: Epoca lui Antonescu și regimul comunist.

Accentuînd valoarea inestimabilă ale volumelor „Cuvinte pline de farmec…“, editorul proiectului, Florentin Clipa a declarat:

„Așa cum traducerea Bibliei de Luther a fost temelia literaturii poporului german, la fel și traducerea Bibliei de Cornilescu la 1920 a marcat nașterea unui tezaur cultural evanghelic exprimat prin versuri, inspirate din cuvintele Scripturii. Marii poeți evanghelici, care au trăit în perioada interbelică și sub cele două regimuri opresive, și-au inspirat Cuvintele pline de farmec din Cuvântul Vieții. Aceasta dă o greutate și însemnătate deosebită acestor două volume. O altă latură importantă al acestor creații este faptul că o parte din aceste versuri au ajuns pe note muzicale și formează colecția imnurilor consacrate pe care le cântăm generații la rând în  comunitățile evanghelice“, a subliniat Florentin Clipa.

Antologia de poezie creștină este dedicată marelui jurnalist Cristi Țepeș, vocea evanghelică de la Televiziunea Română, care a lăsat în urma lui documentare despre o parte din autorii antologiei. Visul lui devine realitate după plecarea lui în veșnicie. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o inspiră și creează capodopere care ne vor îmbogăți tezaurul cultural și spiritual pentru încă multe generații la rând. Unul din personalitățile pe care ni le prezintă într-un documentar televizat este Sergiu Grosu, poet, jurnalist evanghelic născut în satul Cubolta, la nordul Moldovei. Fiind student la București se întâlnește personal cu Dumnezeu și dă viață la câteva volume de poezie evanghelică care au fost editate la Chișinău de istoricul și scriitorul Iurie Colesnic.

„În coperțile acestei antologii se ascunde o comoasă inestimabilă a unui segment istoric dureros a neamului românesc. Vă rog să prețuiți aceste versuri, să prețuiți memoria celor care le-au scris și ni le-au lăsat drept mărturie a bătăliei care s-a dat pentru libertatea pe care o avem astăzi“, a provocat publicul Iurie Colesnic.

Atmosfera evenimentului a fost condimentată de un recital muzical și momente poetice. Cătălina Roșcovan, acompaniată de Corina Izman la pian au interpretat două grupaje de imnuri religioase consacrate semnate de Nicolae Moldoveanu. Iar Nicu Holban a recitat poeziile care au exprimat realitatea dureroasă a poeților martiri din regimul Antonescu și Comunism.

Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj de felicitare din partea vicepreședintelui Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi. „Este un eveniment inedit. Lansarea acestor două volume de poezii creștine scrise într-o perioadă în care libertatea religioasă era oprimată. Poezia inspiră și ar trebui să fie un ghid pentru tânăra generație, mai ales pentru această perioadă în care suntem debusolați și trăim o perioadă foarte confuză din punct de vedere al valorilor. Poezia creștină transmite un set de valori eterne, care exprimă crezul nostru fundamental și este un mesaj călăuzitor pentru tânăra generație. Felicit realizatorii acestui proiect, este o moștenire pentru multe generații înainte“, a declarat Valeriu Ghilețchi

La momentul inedit au participat tineri, copii și maturi din toate domeniile și sferele sociale. Realizarea acestor volume nu sunt o simplă colecție de versuri, sunt gânduri, experiențe care ne descriu o perioadă neagră din istoria noastră ca și țară, ca și comunitate evanghelică. Pe agenda Asociației Pro Charis urmează editarea și lansarea celui de-al treilea volum de poezii în care vom descoperi noi martiri ai regimurilor autoritare și eroi ai neamului care cu prețul vieții și sângelui lor, ne-au transmis ștafeta credinței, flacăra dragostei lui Cristos care în acele vremuri de restriște le-a dat puterea și speranța să rămână tari și neclintiți în apărarea crezului lor. Suferințele lor este plata pentru libertatea noastră și istoriile lor sunt cea mai importantă lecțiile pe care trebuie să o învățăm și să o transmitem mai departe cu fidelitate generației viitoare.