Achitarea Asiei Bibi nu va pune capăt problemelor

Asia Bibi, care și-a petrecut ultimii opt ani din viață în închisoare, după ce, în prima fază a fost condamnată pentru blasfemie, iar mai apoi achitată de Curtea Supremă a Pakistanului, va începe o nouă viață alături de soțul ei și copiii lor în afara Pakistanului, probabil sub o nouă identitate. Însă va trăi mereu cu teamă că un extremist ar putea să o urmărească încercând să îi ia viața, scrie TheGuardian.

Însă nu doar Asia și familia ei trăiesc cu frica aceasta, ci și viața celor trei judecători, care au luat decizia de a o elibera, este de asemenea în pericol din cauza fundamentaliștilor care intenționează să se răzbune.

La câteva ore de la anunțarea Curții Supreme că Asia va fi eliberată, Afzal Qadri, membru în partidul Tehreek-e-Labbaik (TLP), un partid politic care se dedică pedepsirii blasfemiei, a declarat că judecătorii s-au confruntat cu moartea prin această decizie.

Miercuri, după anunțarea că Asia nu a fost găsită vinovată de acuzațiile aduse, susținătorii TLP au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei instanței supreme în mai multe orașe, inclusiv Karahi, Lahore și Islamabad, blocând drumurile importante ale orașelor. Oficialii au cerut oamenilor să rămână în case.

Mulți dintre susținătorii lui Bibi se tem să vorbească despre acest caz de frica represaliilor. Amnesty Internațional a acuzat guvernul pakistanez că nu a luat „măsuri eficiente de combatere a urii și violenței instigate de anumite grupuri din țară în urma deciziei luate”. Statul a arătat „o toleranță imensă pentru instigarea la ură”, a declarat Rabia Mehmood, un investigator pakistanez, pentru CNN.

Se știe că abuzurile legilor Pakistanului privind blasfemia sunt unele dintre cele mai stricte exemple de persecuție din Pakistan. Au fost devastatoare pentru minorități, inclusiv pentru creștini, care trebuie să acționeze întotdeauna cu prudență în cazul în care sunt acuzați de blasfemie. În acest an, a fost adus un caz de blasfemie împotriva unui tânăr, pentru simplul fapt că a răspuns unui desen animat despre islam pe o rețea de socializare.”