Bangladesh – locul 41 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

În Bangladesh, un număr din ce în ce mai mare de nou convertiţi la creştinism de la islam sunt confruntaţi cu restricţii şi persecuţie. Grupări islamice radicale, lideri religioşi locali şi familiile, toate se unesc pentru a împiedica practicarea credinţei creştine.

Fatwa (interpretări specifice ale legii islamice) dictează modul zilnic de viaţă al oamenilor, în special în zonele rurale. Există o presiune crescândă de a implementa legea Sharia pentru a demonstra că ţara aparţine „Casei islamului”, şi liderii autorităţilor locale continuă să împiedice orice exprimare a credinţei creştine.

În ţară există şi o prezenţă a grupării teroriste Stat Islamic. Ţinta acestora o reprezintă cu precădere „liber-cugetătorii”, convertiţii şi grupurile religioase minoritare, inclusiv creştinii.

Cum suferă creştinii

Convertiţii de la creştinism, indiferent că vin dintr-un mediu islamic, hindus sau de la credinţele tribale,  suferă cea mai intensă persecuţie.  Pentru a se proteja împotriva atacurilor ei se adună adesea în biserici de casă, în grupuri mici ce se întâlnesc în secret.

Lucrătorii din bisericile evanghelice  care lucrează cu musulmanii sunt adesea atacați şi ameninţaţi cu moartea, și chiar şi bisericile istorice romano-catolice nu scapă de ameninţări.

Creştinii care provin din diverse triburi,  înfruntă un dublu risc datorită statutului lor de  membru al unor minorităţi etnice şi religioase, şi experimentează persecuţie sub forma violenţei fizice şi a confiscărilor de pământ.

Exemple de creştini

După convertirea la creştinism, foştii musulmani sunt adesea împiedicaţi să aibă acces la resursele comunităţii în care trăiesc, din cauza noii lor credinţe.

În şcoli copii creştinilor sunt forţaţi să folosească manuale islamice, care sunt distribuite de guvern.

În noiembrie 2016, mai multi preoţi şi lucrători creştini au raportat că au primit ameninţări cu moartea. Cu doar o lună înainte, trei preoţi catolici au raportat că au fost victimele unor tentative de asasinare.

Rugaţi-vă pentru Bangladesh

Rugaţi-vă ca Dumnezeu să întărească credinţa creştinilor din această ţară, în mod special credincioşii în secret, ca aceştia să aibă putere şi har să îndure persecuţia şi să nu compromită credinţă. Rugaţi-vă şi pentru proiectele aflate în derulare, ca acestea să le fie folositoare credincioşilor aflaţi în nevoie.

Rugaţi-vă cu creştinii care au fost nevoiţi să îşi părăsească comunitatea din cauza presiunii de a renunţa la noua credinţă. Rugaţi-vă ca Domnul să acopere nevoile fizice, emoţionale şi spirituale.

Rugaţi-vă cu creştinii tribali care sunt persecutaţi din două părţi. Rugaţi-vă pentru siguranţă şi îndrăzneala de a sta plini de curaj pentru evanghelie în fata comunităţii.

Sursa: Open Doors USA