Pakistanul întârzie eliberarea lui Asia Bibi după achitarea acuzațiilor de blasfemie

ISLAMABAD – Eliberarea lui Asia Bibi, achitată miercuri, la opt ani după ce a fost condamnată la moarte pentru blasfemie, a fost întârziată vineri după ce autoritățile au fost de acord ca acesteia să îi fie interzis să părăsească țara. Motivul fiind protestele inițiate de islamiștii radicali care doresc ca Asia să plătească pentru faptele de care a fost acuzată în 2009. Acordul dintre guvern și partidul Tehreek-e-Labbaik a fost semnat în orașul Lahore, unde islamiștii protestează de zile întregi, relatează CBSNews.

Miercuri, 31 octombrie 2018, Curtea Supremă a Pakistanului a anulat condamnarea primită de Asia Bibi în 2010 pentru o presupusă insultă adusă profetului Muhammad. Autoritățile pakistaneze nu vor permite acum ca ea să părăsească țara până când Curtea Supremă nu va face o revizuire finală a verdictului său, a declarat ministrul provincial Noorul Haq Qadri, potrivit acordului.

În schimb, protestele din marile orașe vor înceta, a declarat ministrul guvernamental al afacerilor religioase pentru un post de televiziune, potrivit agenției de știri Reuters. La o zi după ce Ghulam Mustafa, avocatul ce reprezintă un cleric provincial în Punjab, care a adus inițial acuzațiile de blasfemie împotriva lui Asia, a cerut Curții Supreme să solicite judecătorilor să revizuiască decizia de achitare.

Instanța nu a stabilit o dată exactă pentru a relua decizia. Curtea Supremă a Pakistanului este cunoscută ca o instituție solidă care nu și-a schimbat vreodată deciziile, iar revizuirea durează de obicei ani de zile.

Imediat după anunțarea achitării lui Asia, peste 5 000 de islamiști s-au adunat în capitala Pakistanului, mai mult de 2 000 de persoane au blocat un drum important care leagă Islamabadul de orașul Rawalpindi. Sute de asemenea blocaje fiind înregistrate și pe o autostradă-cheie ce leagă capitala Islamabad de alte orașe importante, aproape 4 000 de demonstranți au fost și în orașul estic Lahore, cerând ca decizia de eliberarea a Asiei Bibi să fie anulată.

Nu au fost raportate cazuri de violențe majore în timpul mitingurilor. Pakistanul a închis școlile și colegiile după ce un cleric radical, Khadim Hussain Rizvi, liderul partidului Tehreek-e-Labbaik, a anunțat că „discuțiile dintre deputații săi și guvern despre soarta lui Bibi au eșuat”.

Rizvi a spus că unul dintre negociatorii guvernului îi amenință pe deputații săi în timpul discuțiilor, spunând că forțele de ordine i-ar ucide fără milă dacă nu vor să renunțe la proteste pașnice, însă acesta i-a îndemnat pe susținători să continue. „Suntem gata să murim pentru a ne arăta dragostea față de profet”, a spus el. Reprezentanții lui Rizvi au cerut ca lui Bibi să nu îi fie permis să părăsească țara, ministrul Fawad Chaudhry a respins inițial cererea, declarând că guvernul nu va accepta nicio dictatură.

Joi, 1 noiembrie, oficialii închisorii au declarat că doi deținuți au fost acuzați luna trecută că intenționau să o omoare pe Bibi.

Purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Asif Ghafoor, a declarat vineri că armata exercită o constrângere, pentru a oferi șansa unei soluții pașnice. El a cerut demonstranților să nu recurgă la violență și să aștepte rezultatul Curții Supreme de revizuire.

Deși familia nu a dezvăluit țara destinației sale, Franța și Spania s-au oferit deja să le acorde azil politic.