Mesajul unui pastor din Bulgaria

O scrisoare a unui slujitor din Bulgaria cu privire la dezbaterile privind schimbările legislative pentru libertatea religioasă.

„Dragi frați în Domnul,

Unii dintre Dumneavoastră ați aflat probabil câte ceva despre noul proiect de lege referitor la libertatea religioasă în Bulgaria. Nu m-ar mira însă ca mulți să nu știti nimic, pentru că întreaga mass-medie e manipulată de către cei de la conducere și nu se scrie nimic despre acest subiect.

Deși Duminică, 11 noiembrie 2018 au avut loc proteste ale bisericilor evanghelice în câteva orașe mari din țară, nici o televiziune nu a transmis asta. Presa a scris în schimb despre protestele bulgarilor pentru prețurile la carburanți, care au fost organizate în aceeași zi…

Vă scriu pentru a vă ruga să vă rugați împreună cu noi, credincioșii evanghelici din Bulgaria. Suntem îngrijorați de proiectul de lege restrictiv și discriminatoriu privind libertatea minorităților religioase care reprezintă mai puțin de 1% din populație.

În primele zile din luna Mai 2018, au fost prezentate Parlamentului două proiecte de legi noi privind legea referitoare la libertatea religioasă din Bulgaria. Primul proiect de lege a fost prezentat de cele trei mari partide politice (unul la putere și doua în opoziție). Al doilea proiect de lege a fost elaborat de „Uniunea Patrioților” (o alianță a grupurilor naționaliste care sunt parte din guvernul țării). Cel mai deranjant este primul proiect de lege. Acesta a fost elaborat de partidul pro-european de guvernământ – GERB, de rivalii lor parlamentari ai Partidului Socialist și de lideri ai Mișcării pro-musulmane pentru drepturi și libertăți. Documentul a propus câteva modificări ale actualei legi din 2002:

– numai comunitățile religioase cu cel puțin 1% din populație pot fi înregistrate ca și confesiuni. Conform recensământului național din 2011, toți creștinii evanghelici din Bulgaria însumează mai puțin de 1% din populație. Asta înseamnă că toate confesiunile evanghelice actuale își vor pierde înregistrarea.

– toți predicatorii ar trebui să fie cetățeni bulgari, absolvenți de teologie în această țară. Dacă se va accepta modificarea acestei legi din 2002, în bisericile evanghelice din Bulgaria va fi interzis să predice pastori sau slujitori din afara Bulgariei. Numai cei care au cetățenie bulgară și studii teologice acreditate în Bulgaria vor putea face acest lucru. Singurul mod în care un străin (un misionar, un predicator, un pastor, un profesor, un evanghelist etc.) ar putea conduce un serviciu de închinare sau ar putea predica va fi doar după ce va obține în prealabil permisiunea specială a ministrului Cultelor și denominațiilor religioase.

– orice finanțare din străinătate pentru instituțiile religioase va fi interzisă sau filtrată de către Comitetul de Stat al Confesiunilor Religioase. În acest fel, statul va aplica restricții privind donațiile internaționale, asumându-și poziția de control total.

– o biserică locală poate fi înregistrată doar dacă are 300 de membri. În Bulgaria există în total mai puțin de 10 biserici evanghelice care îndeplinesc această condiție!

– biserica își poate desfășura serviciile religioase doar dacă are clădirea ei proprie, înregistrată ca și biserică (nu ca și Centru). Bisericilor li se interzice să închirieze spații/săli pentru întâlniri și servicii religioase dacă aceste spații nu sunt construite și înregistrate ca și „biserică” în proiectul de construcție.

– orice entitate religioasă care nu întrunește criteriul de 1% din populație, nu va avea voie să deschidă propria școală teologică și respectiv nu va putea acorda nici un fel de certificat academic studenților. Mai mult, predicatorilor și liderilor religioși le va fi interzis să studieze în străinătate. Cu alte cuvinte, în conformitate cu noul proiect de lege, singura educație academică religioasă permisă va fi ori teologia ortodoxă ori o școala de teologie musulmană din Bulgaria.

– vor fi interzise orice fel de sponsorizari/burse/donații din străinătate făcute pentru liderii religioși sau personalul bisericesc. Singura modalitate de acordare a donațiilor este dacă acestea îndeplinesc două cerințe: scopul finanțării nu poate fi decât construcția de clădiri sau asistența socială; donația în sine va avea nevoie de o permisiune prealabilă emisă de Comitetul de Stat al Confesiunilor Religioase!

– se susține că noul proiect de lege are ca scop limitarea și filtrarea tentativelor de influență radicală. Însă noua ne este foarte clar ca acesta va duce la consolidarea puterii celor două religii majoritare: creștinismul ortodox estic și islamul. Grupurile discriminate de acest proiect de lege includ toate denominațiile protestante, Biserica Catolică, Biserica Armeană și minoritatea evreiască. Episcopul catolic Hristo Proykov a comentat pe web-site-ul Patheos: „Propunerea legislativa este o amintire tristă a unui trecut comunist, despre care credeam că nu se va mai întoarce”.

Politicienii nu au făcut nici cea mai mică încercare de a consulta vreun grup religios cu privire la acest nou proiect de lege. Imediat după ce proiectul de lege a trecut de prima citire, o serie de biserici creștine din Bulgaria au emis declarații de protest. Pozițiile denominaționale au fost publicate oficial de către Biserica Metodista Unită, Uniunea Baptistă Bulgară, Alianța Evanghelică Bulgară, Consiliul Religios Central al Israelului, Biserica Catolică din Bulgaria, Alianța Bisericilor lui Dumnezeu, (United Churches of God), precum și de către diverse organizații pentru drepturile civile.

Proiectul de lege a fost votat aproape în unanimitate la prima citire, în 19 octombrie 2018. A doua citire este planificată pentru vineri, 16 noiembrie 2018. Dacă va trece și de a doua citire, tot proiectul de lege va intra în vigoare.

În săptămâna aceasta toate bisericile evanghelice din Bulgaria suntem în post și rugăciune. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea biruință în ziua de vineri și să nimicească orice planuri și atacuri din partea diavolului. Vă rugăm să ne susțineți în aceasta bătălie.

„Și acum, Doamne, uită-Te la ameninţările lor, dă putere robilor Tăi să vestească Cuvântul Tău cu toată îndrăzneala” Fapte 4:29

În slujba Lui,
Pavel Valkov