Paradisul pierdut: escaladarea celui mai fatal incendiu din istoria statului California

Ceea ce a început ca un incendiu obișnuit din zonele de pădure ale statului California a escalat rapid într-un infern ce a pus pe fugă mii de oameni în mijlocul nopții. Peste 100.000 de hectare au fost cuprinse în cele două incendii care au izbucnit în nordul și în sudul Californiei, mii de case s-au transformat în cenușă și 74 de persoane au murit.

Este cel mai devastator și fatal incendiu din istoria statului. Mii de supraviețuitori dorm în adăposturi supraaglomerate, în mașini sau în corturi, fără să aibă vreo idee ce le rezervă viitorul. Lista celor dispăruți a crescut la mai mult de 1.000 de persoane, iar echipele de salvare sunt în căutarea rămășițelor umane printre ruine.

Ceea ce a fost un paradis, nu mai este. „În decurs de opt ore, orașul Paradise a fost șters cu totul de pe pământ”, a spus Cole Wyatt, unul dintre locuitorii statului California.

Cei mai mulți oameni din orașul cu 27.000 de locuitori, Paradise, de la poalele munților Sierra Nevada, au fugit doar cu îmbrăcămintea de pe ei. Doar câțiva au avut timp să își adune documentele importante și alte lucruri de valoare. Mii de oameni sunt împrăștiați în biserici și târguri din jutețul Buttle, care servesc ca adăposturi pentru cei evacuați, dar sunt mulți oameni care încă se străduiesc să găsească un loc unde să se adăpostească.

Este aproape imposibil să găsești o cameră liberă pe o rază de 150 de kilometri de localitatea Paradise, iar familiile evacuate dorm în corturi și în mașini.

Numărul de persoane raportate dispărute în incendiu a ajuns vineri la 1.011 persoane. Cu fiecare zi ce trece, tot mai multe rămășițe umane sunt scoase din moloz. Unele rămășițe sunt atât de grav arse, încât nu mai pot fi identificate.

Joseph Grado and his wife Susan Grado hug one another while staying at a shelter for fire victims at East Avenue Church in Chico. They lost their Paradise home in the Camp fire. The shelter is staffed by a doctor and nurses from Feather River Hospital, who are volunteering despite being fire victims themselves.

În urma incendiului, locuitorii din zonă se confruntă și cu probleme de sănătate. Conform Departamentului de Sănătate al județului Buttle, 145 de oameni din patru adăposturi pentru cei evacuați au fost afectați de norovirus, iar numărul bolnavilor crește cu fiecare zi.

Pe o rază de 150 de kilometri de localitatea Paradise calitatea aerului a ajuns la un nivel nesănătos din cauza fumului. Mai multe școli și universități din regiune și-au întrerupt cursurile, iar meciul de fotbal dintre California și Stanford a fost amânat. Acest meci important de fotbal univesitar a mai fost amânat numai o dată în istorie, și anume acum 55 de ani, după asasinarea lui John F. Kennedy.

Incendiile au început pe data de 8 noiembrie, când vânturile puternice, lipsa ploii și uscăciunea severă au creat condiții extrem de favorabile pentru incendii. Aceste condiții au hrănit focurile zile întregi. La fiecare secundă, focul a ars o zonă echivalentă cu mărimea unui teren de fotbal, practic devorând totul în calea sa.

În mai mult de jumătate din statul California este secetă, iar în ultima lună, a plouat cu 5% mai puțin decât precipitațiile normale. O evaluare a schimbărilor climatice din California, publicată în luna august, declară că pădurile vor deveni mai vulnerabile la incendii, din cauza aerului tot mai uscat. Același raport spune, că dacă emisia de gaze cu efect de seră va continua să crească tot așa, suprafața medie arsă de incendii asemănătoare va crește cu 77% până în 2100.

Munca pompierilor care luptă împotriva incendiilor din nordul și sudul Californiei poate fi ușurată începând de săptămâna această. Prognozele meteo arată că vor sosi furtuni; o ploaie mai puternică și consistentă este așteptată miercuri, iar apoi încă una asemănătoare după Ziua Recunoștinței.

Oamenii din California au nevoie acum de rugăciunile și gândurile noastre bune pentru a putea trece peste acest calvar cauzat de cel mai puternic incendiu din istoria statului american. Echipa ȘtiriCreștine.ro vă cheamă să stăm în rugăciune pentru California. Să ne rugăm pentru ca Domnul să oprească flăcările și să protejeze oamenii care fug din calea lor. Să ne rugăm pentru protecția pompierilor care luptă să oprească acest dezastru. Să ne rugăm pentru rudele celor decedați, găsirea celor pierduți și oprirea acestui incendiu. Fie ca Dumnezeu să dea credință și putere comunității de a depăși aceste momente de grea cumpănă.

Sursa: CNN