Întoarce-te la realitate!

Cele mai multe săli de fitness sunt pline de oameni în primele săptămâni ale lunii ianuarie din cauza rezoluțiilor de anul nou, și apoi rămân goale până la începutul lunii februarie. Ce ne determină să începem să facem sport cu speranțe atât de înalte și totuși să renunțăm câteva săptămâni mai târziu? Cred că totul se rezumă la modul nostru de gândire compus din motivații greșite și din tipare ineficace. Iată care sunt potențiale probleme în percepția ta și câteva lucruri pe care le poți schimba pentru a reuși să îți urmărești scopurile legate de sănătatea ta.

Iluzia #1: Sunt determinat (dar sunt distras prea ușor)

Trăim într-o lume în care totul se mișcă foarte rapid. Informațiile ne lovesc din toate direcțiile. Avem rețele de socializare, Netflix și multe altele, care se luptă pentru atenția noastră. Toate acestea ne fac să fim distași foarte ușor. Determinarea noastră este de multe ori doar o fantezie, pentru că dacă țelul nostru durează mai mult de o săptămână, suntem distrași de alte activități. Cum combatem zgomotul din jur și rămânem constanți?

Schimbarea #1: Cunoaște, oprește-te, odihnește-te

Cunoașteți motivația – Acesta este un lucru foarte important. Cei mai mulți dintre noi începem un plan de fitness pentru că vrem să pierdem din greutate. Încearcă înainte de a-ți impune un scop, să îl supui testului celor 5 de ce-uri. Acest test presupune să îți pui întrebarea de ce până găsești adevăratul motiv pentru care vrei să faci un lucru. De ce vrei să slăbești? Vrei să fi mai atractiv pentru soțul/soția ta? De ce este acest lucru important pentru tine? Odată ce descoperi adevărata motivație din spatele rezoluției, scopul tău nu ar trebui să se mai rezume la un număr pe cântar, ci la a fi sănătos pentru copiii tăi, pentru biserica ta sau oriunde te cheamă Dumnezeu. O motivație corectă te va ține focalizat.

Oprește-te din a te compara cu alții – Pe rețelele de socializare vezi numai ceea ce vrea să arate o persoană despre viața ei și nu tot adevărul. Nu mai încerca să atingi ceea ce alții consideră a fi perfecțiunea, ci fi persoana pe care Dumnezeu te-a creat să fi. „Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblăm în ele.” Efeseni 2:10

Încetinește și odihnește-te – Doar pentru că lumea te împinge să faci, să mergi, să dregi, nu înseamnă că trebuie să faci așa. Ia-ți timp în fiecare zi pentru a reflecta asupra motivației tale. Vorbește-i lui Dumnezeu despre faptul că vrei să ai un stil de viață sănătos și cere-i ajutorul să te poți concentra. Alege să te oprești și să recunoști că El este Dumnezeu. „Opriţi-vă şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc peste neamuri, Eu stăpânesc pe pământ.” Psalmul 46:10

Iluzia #2: Pot atinge perfecțiunea

Dacă ești un perfecționist, poate ai experimentat stresul care apare când încerci să faci totul perfect. Ori, poate ai fugit de anumite oportunități, din cauză că exista posibilitatea să eșuezi.

Mulți acționează la fel și când vine vorba de sport. Ne punem scopuri înalte cum ar fi să slăbim 20 de kilograme într-o lună și ne propunem astfel să facem 90 de minute de sport în fiecare zi, să mâncăm sănătos și să ne trezim la ora 5.

Poate va funcționa timp de câteva zile, dar prima dată când ceva nu merge cum ai plănuit, renunți și spui: „Știam că nu pot să mă țin de plan, asta mi se întâmplă mereu. Voi comanda o pizza și mă pun în fața televizorului.”

În acest mod te auto-sabotezi. Să te aștepți ca totul să meargă perfect este doar o iluzie. Ne confruntăm cu eșecul din cauză că ne punem așteptări nerealiste. Iar dacă nu reușim, confirmăm toate lucrurile negative care le gândeam de la început despre noi. Cum schimbăm această mentalitate?

Schimbarea #2: Începe cu har

Ioan 1:16 spune: „Şi noi toţi am primit din plinătatea Lui şi har după har.” Dumnezeu ne iubește și ne iartă; ne oferă har. Când pierzi un antrenament, nu renunța. Ca în orice alte falimente, știm că la Dumnezeu există har și poți începe din nou. Harul pe care ni-l dă Dumnezeu este o binecuvântare, un cadou. Odihnește-te în har pentru a putea depăși iluzia perfecțiunii.

Iluzia #3: Pot face asta de unul singur

De multe ori alunecăm din cursă, din cauză că suntem singuri. Se poate ca atunci când decidem să începem călătoria noastră spre un stil de viață sănătos, prietenii și familia să nu ne susțină. E greu să urci de unul singur în fiecare zi pe banda de alergat și să nu ai cu cine să vorbești despre zilele grele sau să sărbătorești succesele.

Schimbarea #3: Puterea numerelor

„Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice!” Eclesiastul 4:9-10.

Mergi la antrenamente în grupuri: există multe opțiuni de antrenamente în grup unde poți merge în loc să alegi singur pe bandă.

Ia inițiativa în relații chiar dacă ți-e teamă: Este greu să cunoști oameni noi. Ți-e teamă că vor spune nu? Începe tu o conversație, pentru că s-ar putea ca ei să spună DA.

Iluzia #4: A funționat la mine

Ai o rutină deja de două săptămâni. La început te dureau mușchii, acum nu mai transpiri și nu mai slăbești. Devi descurajat și lispa rezultatelor îți alungă motivația și te tentează să renunți.

Schimbarea #4: Agenții schimbării: Sfaturile și atenția corectă

Dumnezeu este minunat. El ne-a creat pe noi și corpurile noastre ca să ne putem adapta la situații. El ne-a oferit puterea să ne adaptăm atunci când vin asupra noastră diferite probleme. Însă uneori adaptarea aduce cu sine o rutină. Și din cauză că suntem oameni cărora ne place confortul și obișnuința, ne este greu să facem schimbări. Să crezi însă, că poți face mereu același lucru, și că așa lucrurile se vor schimba, este o altă iluzie.

Caută sfaturi profesionale și întreabă ce poți schimba ca să te apropii de scopul pe care ți l-ai propus. Încearcă antrenamente diferite în fiecare săptămână. Și cel mai important, amintește-ți că în final, nu este despre tine. Când ajungi într-un loc secetos, aminteste-ți că viața ta se rezumă la a-i aduce glorie lui Dumnezeu. Încerci să trăiești sănătos pentru că El te iubește, nu ca să impresionezi pe cineva sau să încerci să câștigi dragostea lui Dumnezeu.

„În ce mă priveşte, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită faţă de mine şi eu, faţă de lume!” Galateni 6:14

Iluzia #5: Totul este bine

Ai început să te simți mai bine. Viața ta s-a schimbat în bine de când ai început să faci sport și să mănânci sănătos. Ai început să primești mai multă atenție din cauza felului cum arăți.

Totul bine, nu-i așa? Ei bine, un lucru bun poate deveni rău. Felul cum arăți poate să ajungă să te definească. Ai început să nu mai ieși în oraș să petreci timp cu soțul tău, pentru că dieta ta nu îți permite. Nu mai ai energie pentru a te juca cu copii tăi, pentru că vi obosit de la sală. Sportul și sănătatea au devenit centrul vieții tale, ai pierdut balansul, pentru că felul cum arăți a devenit un idol.

„Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt, sau va ţine numai la unul şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.” Luca 16:13

Ai pierdut din vedere motivul pentru ce care vrut să trăiești sănătos. Ai schimbat focalizarea de pe Dumnezeu și ți-ai pierdut identitatea odată cu pierderea kilogramelor.

Schimbarea #5: Găsește un balans sănătos și identitatea ta în Cristos

Citește din Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel vei realiza cine ești în ochii lui Dumnezeu indiferent cum arăți sau ce greutate ai.

Focalizează-ți atenția asupra lui Dumnezeu și asupra scopurilor Lui pentru viața ta. Menține-te sănătos nu pentru aprobarea celor din jur, ci din recunoștință față de Dumnezeu. Fii recunoscător pentru dragostea și harul Lui, încât să dorești să fi în forma cea mai bună pentru El.

În timp ce continui călătoria ta pentru un corp și un stil de viață sănătos, verifică-te în fiecare lună. Verifică dacă nu cumva te hrănești cu iluzii și întoarce-te la realitate – la adevărurile lui Dumnezeu. Când îl cauți pe Dumnezeu și îl lași pe El să îți schimbe direcția, El îți va schimba și destinația. Aceasta e o realitate mult mai măreață decât orice iluzie pe care o poți trăi.

Sursa: CBN