Robert J. Tamasy: Mulțumiți pentru toate lucrurile

În mod tradițional, sărbătorirea Zilei Recunoșținței, în Statele Unite, are loc în a patra zi de Joi din Noiembrie; aceasta înseamnă că anul acesta va fi pe 22 Noiembrie, cel mai devreme din câte au fost vreodată. Aceasta înseamnă două lucruri: așa numitul „sezon de sărbători” care se întinde de la Ziua Recunoștinței până la ziua de Crăciun, va avea durata maximă, iar această sărbătoare ne dă startul pentru a ne gândi la acele lucruri pentru care suntem recunoscători.

În general, tindem să ne concentrăm pe lucrurile plăcute pe care le-am experimentat – sănătate, sau evenimente plăcute cum ar fi căsătoria, sau nașterea unui copil, o slujbă nouă sau promovarea într-o altă poziție, mutatul într-o casă nouă, faptul că am reușit să ne plătim facturile și ne-a mai rămas ceva bani în plus. Probabil că vă puteți gândi și la alte lucruri pozitive de anul care a trecut și care sunt „binecuvântări”. Toate acestea merită recunoștința noastră.

Dar cum rămâne cu acele lucruri pe care nu le-a perceput ca fiind „bune”: derapaje în afaceri sau în carieră, provocări financiare, probleme de sănătate, conflicte cu familia, sau altele similare? În anul trecut am avut parte de dezastre naturale și poate că dumneavoastră, sau cineva cunoscut, ați fost victima unui asemenea dezastru.  Cum trebuie să răspundem în dreptul acestora – cum putem mulțumi pentru aceste situații grele?

Deseori auzim pe unii întrebându-se: „De ce li se întâmplă lucruri rele oamenilor buni?” Aceasta este o întrebare foarte relevantă – despre care s-au scris multe articole și cărți. Răspunsurile simpliste și platitudinile nu reușesc să aducă satisfacție. Și totuși, pentru aceia care îL urmăm pe Isus Hristos, nu găsim nicăieri nici un îndemn care să sugereze să ne limităm recunoștință doar la experiențele plăcute.

Pe măsură ce ne pregătim de Ziua Recunoștinței în această săptămână, sau de un eveniment similar acolo unde locuiți, este potrivit să luăm în considerare ceea ce spune Biblia despre a fi mulțumitori:

Fără excepții. Câteodată, s-ar putea să fim tentați să gândim: „Bine, Doamne, voi fi mulțumitor atunci când mi se vor întâmpla lucruri bune. Dar nu Te aștepta să fiu mulțumitor pentru situații grele!” În Scriptură, Dumnezeu nu oferă această variantă. „Bucuraţi-vă întotdeauna… Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.” (1 Tesaloniceni 5:16-18)

Luați aminte bine la perioadele grele. De ce ar vrea Dumnezeu să ne exprimăm recunoștința chiar în perioadele grele? Pentru că, dacă suntem onești, realizăm că acelea sunt perioadele în care creștem cel mai mult și ne dezvoltăm, personal, profesional și spiritual. „Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.” (Iacov 1:2-4)

Încercările separă originalul de fals. Un mod prin care putem să dovedim că avem anumite abilități este atunci când le punem în acțiune. În mod asemănător, felul cum răspundem la situațiile grele – inclusiv dorința noastră de a fi mulțumitori pentru ele – arată autenticitatea credinței noastre și a încrederii noastre în Dumnezeu. „În ea voi vă bucuraţi mult, cu toate că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări, pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este cercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos” (1 Petru 1:6-7).