Rick Boxx: Ce fac diferit conducătorii care au succes?

Ron Carucci, consultant în domeniul conducerii, într-un reportaj video realizat de Harvard Business Review, pretinde că 50-60 % dintre conducătorii executivi eșuează în primul rol executiv al lor. Din această cauză, Carucci a studiat pe mai mulți lideri executivi de succes pentru a afla ce fac aceștia diferit față de aceia care nu au avut succes. A descoperit patru factori cheie:

Primul factor este Amploarea. Noii lideri executivi au tendința să aibă o perspectivă mai îngustă asupra afacerii. A înțelege imaginea de ansamblu a oricărei organizații este foarte important pentru amploarea de cunoștință necesară pentru a lua decizii înțelepte.

În sensul acesta, putem observa un exemplu negativ în Biblie. Apostolul Petru era una dintre persoanele care cu greu vedea imaginea de ansamblu. La un moment dat, Isus l-a mustrat pe Petru: „tu eşti o piatră de poticnire pentru Mine! Căci gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu, ci gânduri de ale oamenilor.” (Matei 16:23).

În sarcinile lor executive, liderii executivi de succes caută să înțeleagă toate aspectele organizației lor.

Al doilea factor este Contextul. Liderii de succes își alocă timp și efort pentru a înțelege tendințele actuale ale culturii lor, ale industriei și ale organizației. Înțelegând contextul ne va ajuta să luăm decizii mai înțelepte și mai informate.

Din nou, vedem și acest model în Scriptură. În 1 Cronici 12:32 citim despre o familie care a înțeles importanța contextului în luarea deciziilor: „fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă Israel…”.

Când li se încredințează roluri executive, liderii de succes alocă timp pentru studierea tendințelor și cunoașterea contextului pentru a sluji mai bine organizația din care fac parte.

Cel de-al treilea factor este Alegerea. În fiecare zi sunt multe opțiuni dintre care să alegem. De exemplu, liderii executivi trebuie să decidă unde să își investească timpul lor, în mod eficient. Dacă ați avut vreodată vreo funcție executivă, atunci știți că sunt mulți care consideră că proiectul lor merită timpul dumneavoastră. Însă, pentru a avea succes, trebuie să fim în stare să spunem „nu” lucrurilor care ne distrag atenția, și „da” oportunităților importante pentru misiunea noastră.

După cum a spus și Isus în Matei 7:14, „Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei ce o află”. Liderii de succes învață să spună des „nu”, ca să aibă timp pentru alegerile mai importante.

Ultimul factor constă în Conexiuni. Liderii executivi de succes știu că este important să fie conectați cu alții, să aibă relații puternice și demne de încredere. Stabilirea unor relații corecte ne va ajuta să folosim acele relații pentru a îi încuraja și pe alții să aibă încredere în noi pentru a ne îndeplini obiectivele. Am putea oferi numeroase exemple care arată că a lucra în izolare nu este o strategie eficientă.

Găsim acest principiu ilustrat și în 1 Ioan 4:7 „Prea iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; căci dragostea este de la Dumnezeu. Şi oricine iubeşte, este născut din Dumnezeu”. A îi iubi pe ceilalți la locul de muncă este o metodă eficientă pentru a construi relații demne de încredere. De cele mai multe ori, această conduce la succes reciproc.

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine