Mihai Neamțu: Catedrala Națională – de ce avem nevoie de ea?

Duminică, 25 noiembrie, capitala României a găzduit un eveniment istoric și unic – sfințirea Catedralei Naționale. În urma exploziei de dezbateri, am căutat argumente pro și contra, iar scriitorul Mihai Neamțu ne-a răspuns la câteva întrebări ridicate de mulți critici în spațiul virtual.

„Denumirea oficială este Catedrala Națională, s-a renunțat la sintagma arhaică Catedrala Mântuirii Neamului. Cred că sensul de mântuire/izbăvire se referă la un eveniment istoric, izbăvirea de comunism sau o ocupație străină, e până la urmă o realitate istorică. Nimeni nu poate nega că în 1918 am fost izbăviți de ocupația germană și în 1989 de ocupația comunistă. Deci nu trebuie luată în sens teologic noțiunea de izbăvire, ci pur istoric. Sensul istoric este apărată și de textele biblice, de exemplu izbăvirea poporului Israel de Filisteni în perioada lui David.

În sensul strict teologic, ortodoxia susține mântuirea personală, nu e o mântuire de tip colhoz. Din câte știu eu, de 1800 de ani încoace, în teologia răsăriteană nimeni nu mai susține existența unei mântuiri la pachet. Pe scurt, dacă noțiunea de Catedrala Națională rămâne în picioare, ea sugerează că orice român, indiferent de apartenența lui etnică, fie maghiar, rom, german sau orice persoană care trăiește în România și vrea să pășească pragul acestui lăcaș este binevenit. Aceasta este o dovadă a ospitalității abrahamice creștine. Ridicarea acestei Catedrale, ne pune pe o axă foarte veche a națiunilor care afirmă prezența lui Dumnezeu în istorie prin ce? Prin Templul cel Sfânt. La fel a făcut și David, și Solomon, la fel până recent au făcut și națiunile occidentale. Nicio națiune occidentală, de la națiunea americană, până la națiunile central europene nu au întârziat să ridice un templu, o catedrală în care să fie invocat Numele lui Dumnezeu. Asta pentru că toate aceste națiuni sau revendincat de la civilizația iudeo-creștină”, a declarat Mihai Neamțu, pentru ȘtiriCreștine.ro

O serie de argumente pro, cu scriitorul Mihai Neamțu, vedeți în emisiunea „Jocuri de Putere”, vedeți în secvența video înserată mai jos. Urmăriți dezbaterea integral AICI!

Sursa Video: Realitatea TV