Masă rotundă „Relația Biserică & Stat“ la Chișinău 

Masă rotundă „Relația Biserică & Stat“ la Chișinău 

„Relația Biserică & Stat“ este un subiect mai actual ca niciodată! Într-o lume postmodernă, care respinge orice implicare religioasă în societate și pe fundalul tensiunilor de la Est, Brexit-ul și migrația în masă, subiectul ridică multe semne de întrebare, care necesită minuțios analizate.

Care este contribuția Comunității Baptiste în înțelegerea corectă a relațiilor dintre biserică și stat? Cum trebuie să răspundă Biserica provocărilor culturale, sociale, economice și politice în contextul conflictelor geo-politice? Ce spune Scriptura despre rolul nostru al creștinilor evanghelici în aceste circumstanțe? Toate aceste dileme au fost puse pe masa de discuție vineri, 30 noiembrie, la Universitatea „Divitia Gratiae“ din Chișinău.

Evenimentul organizat de Federația Europeană Baptistă (EBF), Facultatea de Teologie Baptistă București (FTBB), Centrul de Cercetare „Credință și Cultură“, Universitatea Divitia Gratiae și Uniunea Baptistă din România și Republica Moldova a adunat în jurul mesei de discuții teologi, doctori și pastori de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul face parte din agenda Comisiei Teologie și Educație EBF, care urmărește identificarea soluțiilor și responsabilizarea comunității baptiste pentru a fi ea însăși o soluție la nivel local în mijlocul provocărilor dificile ale acestor vremuri. Conversația internațională privind eclesiologia și etnografia este la aș 6-a ediție și provoacă această generație să responsabilizeze comunitatea la nivel de individ, dar și instituție în raport cu statul.

Pentru a înțelege care trebuie să fie contribuția Bisericii Baptiste în relația cu statul, speakerii evenimentului au prezentat în discursurile lor poziția biblică față de stat, Biserica în raport cu statul secular și totalitar, istoria bisericii în prigoană și situația actuală din Ucraina unde Biserica Rusă și cu cea din Ukraina continuă să fie distantă.

Cu prelegeri scurte la subiect au venit:

Dr. Mihai Malancea, decanul UDG,
Prof. Otniel Bunaciu, Universitatea București
Conf. Sorin Bădrăgan – Universitatea București
Lect. Adrian Sarbu – Universitatea din București
Valeriu Ghilețchi – vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova

În concluzie a urmat o rundă de întrebări și răspunsuri, opinii și soluții pentru a construi o relație sănătoasă între biserică și stat. Cu mai multe detalii de la eveniment și discursurile în format video vom reveni în curând.

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine