Depresia – oaspetele nedorit de sărbători

Photo by Alisa Anton on Unsplash

Cei mai mulți dintre noi privim spre sărbători cu anticipare și nerăbdare, însă pentru unii, sărbătorile devin exact opusul bucuriei și liniștii. De fapt, sărbătorile pot fi o perioadă în care stresul, presiunea și tristețea se intensifică.

Un sondaj realizat de Centrul Național pentru Sănătatea Femeilor arată că două treimi dintre femei raportează faptul că suferă de depresie, în timpul sărbătorilor. Dr. Kenneth Johnson, psihiatru la St. Mary din Columbia, afirmă într-un articol că „în general depresia atinge rata maximă în lunile de iarnă, așteptările nesatisfăcute fiind cauza principală a depresiei de sărbători.”

Mulți creștini se confruntă și ei cu această problemă. Facem din sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru un eveniment pe care îl organizăm ca să devină amintirea perfectă de sărbători. Familiile se stresează să găsească cadoul perfect, să pregătească cina perfectă fugind de la progamele de Crăciun să meargă din vizită în vizită, și grăbindu-se acasă să împacheteze ultimele cadouri.

În loc să ne grăbim de la un eveniment la altul, ce s-ar întâmpla dacă am încetini și ne-am odihni împreună cu cei dragi, bucurându-ne cu adevărat. Are importanță dacă mâncăm o mâncare simplă în locul curcanului și a tuturor garniturilor, care trebuie pregătite de mama o zi întreagă? Ceea ce contează cel mai mult este atenția și focalizarea inimilor noastre.

Când focalizarea noastră se îndreaptă de la Creator la „ziua perfectă”, indiferent cu ce ne umplem timpul și stomacul, rămânem adesea goliți de bucurie și deprimați.

Ce declanșează depresia de sărbători?

Conform unui studiu realizat de Clinica Mayo, există câteva cauze cunoscute care pot declanșa depresia.

Relațiile: Nimic nu se schimbă în mod „magic” de sărbători. Avem tendința să ne așteptăm ca relațiile noastre să fie perfecte în timpul sărbătorilor. Dacă ai relații tensionate pe tot parcursul anului, nici de sărbători nu va fi diferit. Înțelegând aceasta, ia-ți timp să te rogi și să te pregătești să acorzi har celor din jur. Fii înțelegător și oferă cât mai repede iertare.

Finanțele: Presiunea de a cumpăra cadouri și alimente speciale, călătoriile și vizitele ne fac să ne simțim copleșiți.  Stabilește din timp un buget și ține-te de el. Permite-ți să economisești: un cadou mic și bine gândit este foarte apreciat. Amintește-ți că nu poți cumpăra fericirea sau dragostea.

Oboseala: Cumpărăturile, vizitele, programele și pregătirile pot face să devii epuizat și stresat. Fi selectiv cu activitățile. Fă-ți timp pentru o plimbare relaxantă și obține suficient somn ca să ajuți la eliminarea efectelor stresului.

Fii proactiv în apărarea împortiva depresiei

Fă planuri realiste: Crăciunul nu trebuie să arate ca în filme. O zi petrecută în liniște împreună cu familia și prietenii poate crea amintiri pentru o viață întreagă.  Luați-vă timp să împărtășiți lucrurile pentru care sunteți mulțumitori. Citiți povestea Crăciunului și discutați despre cel mai mare Dar oferit vreodată.

Planifică împreună cu familia: Planifică vizitele din timp, discută cu familia despre așteptările pe care le aveți și faceți un plan care să fie bun pentru fiecare membru al familiei. Cel mai important este să creați o atmosferă plină de dragoste și răbdare.

Fii conștient că sentimentele negative pot apărea și de sărbători: În primul rând, recunoaște cum te simți. Ia-ți timp să te confrunți cu emoțiile tale și să le mărturisești înaintea lui Dumnezeu, lăsându-L pe El să te acopere cu harul și mila Lui.

Când ești singur: Preia inițiativa și invită pe cineva să te viziteze, sau întreabă dacă te poți alătura să petreci o zi cu o familie dragă. Sau cheamă un prieten și faceți ceva nou.

Îndreaptă-ți focalizarea înspre alții: Ajută ca voluntar la un adăpost pentru oamenii străzii. Ne simțim mai bine când îi ajutăm pe alții, și este un cadou minunat să arăți dragostea lui Hristos celor în nevoie.

Stai în prezența Tatălui: Ia-ți timp în fiecare zi să te odihnești în prezența Tatălui Ceresc. Lasă-L pe El să te învioreze și să te înnoiască.

Dacă nu poți trece peste sentimentele de tristețe sau depresie, caută un prieten care să se roage pentru tine, sau apelează la pastorul tău pentru îndrumare și ajutor.

Ia-ți timp să stabilești așteptări realiste și refocalizează-ți atenția asupra Celui ce a creat sărbătoarea. Acesta este un început bun pentru ca sărbătorile să devină momente de bucurie, pace și bunăvoință.

Sursa: CBN