Uzbekistan: Raid militar și ordin de închidere pentru biserica baptistă din Tashkent

Photo by Darrell Chaddock on Unsplash

Militari din Uzbekistan au intrat și au oprit serviciul de închinare al unei biserici baptiste din Tashkent. Autoritățile au spus că militarii au fost implicați într-o „operațiune specială”, iar poliția a amenințat, că „vor veni în fiecare duminică și vor perturba serviciul bisericii până aceasta își va înceta activitatea”.

Duminică, 25 noiembrie, 20 de oficiali îmbrăcați în civil au Întrerupt serviciul de închinare de dimineață al baptiștilor din districtul Yashnobod din Tashkent, capitala Uzbekistanului. Numărul lor a urcat mai târziu la 40. Pentru prima dată în astfel de raiduri, au fost implicați membrii Gărzii Naționale. Garda Națională, înființată în 1992 de către președintele de atunci Islam Karimov, este parte a miliției și este considerată egală cu Forțele Marine, Armata și Forțele Aeriene. Printre rolurile Gărzii Naționale se numără păzirea funcționarilor de rang înalt, cum ar fi președintele. La raid au participat și oficiali din poliția secretă a Serviciului de Securitate de Stat (SSS), oficiali ai ministerului de justiție și oficiali din poliția districtului Yashnobod. Întrebați, de ce Poliția Secretă și Garda Națională au luat parte la acțiune, atacatorii au răspuns, că este vorba de „o operațiune specială”. Conform declarațiilor credincioșilor baptiști pentru Forum 18, oficialii implicați nu și-au prezentat documentele de identificare, cum ar fi fost obligați să o facă, ci au menționat numai căror agenții aparțin. „L-am recunoscut numai pe ofițerul poliției locale, Bakhrom Khalyigitov”, au spus creștinii, care de teamă au dorit să rămână anonimi.

Credincioșii erau strânși de aproximativ o oră, când oficialii au intrat în clădirea în care se întâlnea biserica. „Au început să filmeze toate persoanele adunate și ceea ce făceam, fără să acorde atenție obiecțiilor noastre. Au sosit tot mai mulți oficiali, iar după scurt timp, numărul lor a ajuns la aproximativ 40.”

Mai multe raiduri asupra credincioșilor adunați pentru închinare au avut loc în perioada 23-25 noiembrie și în altă parte din Uzbekistan, inclusiv în Urgench.

Deținuți timp de 9 ore și jumătate

Paisprezece creștini care erau la închinare au fost duși cu forța cu un autobuz la secția de poliție Yashnobod. De asemenea, oficialii au fotografiat și au înregistrat datele personale – numele, adresa și locul de muncă – ale tuturor participanților la închinare. După aceea, pe data de 27 noiembrie, poliția a vizitat casa unuia din cei prezenți, pentru un control al pașaportului, și au cerut, de asemenea să vadă și documentele de proprietate ale casei. Cei luați la secția de poliție, printre care și un tânăr de 14 ani, au fost ținuți afară, în frig, în timp ce oficialii încercau să îi forțeze să semneze declarații că ar fi participat la „o întâlnire neautorizată”. Când au refuzat să facă acest lucru, au fost duși în secția de poliție, li s-au înregistrat datele personale și au fost interogați timp de nouă ore și jumătate, până la ora 21 în acea seară.

Confiscări ilegale

Funcționarii au cerut atunci să li se permită să caute literatura creștină din biserică, însă membrii bisericii au refuzat să le permită acest lucru fără mandatul legal de percheziție. Un mandat de percheziție aprobat de Olimzhan Azimov, procurorul districtului Yashnobod și Atamurod Akhmedov, șeful poliției din același district, a fost eliberat în cele din urmă în jurul orei 16. Acest mandat pretindea că „baptiștii sunt implicați în propagandă ilegală.”

Oficialii au percheziționat toată clădirea bisericii. Au fost confiscate aproximativ 7.800 de articole de literatură și DVD-uri, inclusiv toate cărțile de cântări folosite de biserică pentru întâlnirilie de închinare. Autoritățile impun cenzura asupra tuturor cărților de literatură religioasă publicate sau importate în țară. Adesea se comandă distrugerea literaturii confiscate.

Conform declarațiilor credincioșilor pentru Forum 18, se crede că Atamurod Akhmedov, șeful poliției din Yashnobod este cel care a ordonat raidul. Cei reținuți la sediul de poliție au fost amenințați, că dacă biserica nu va fi înregistrată oficial, atunci poliția va veni în fiecare duminică să perturbe serviciul bisericii, până aceasta va renunța și își va încheia activitatea.

Congregația dinTashkent face parte din Consiliul Bisericilor Baptiste care refuză să se înscrie la stat. Acesta este dreptul lor, din cauza obligațiilor internaționale legate de drepturile omului, sub care se află și Uzbekistanul. Aceste obligații nu permit ca un stat să  acorde permisiunea pentru ca oamenii să își poată exercita drepturile omului (vezi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE)/Instrucțiunile Comisiei de la Veneția privind  Identitatea Religioasă sau de Credință a Comunităților). Uzbekistanul este un stat participant la OSCE.

Membrii bisericii au spus oficialilor de la raid că ei sunt parte a Consiliului Bisericilor Baptiste. „Le-am explicat că nu ne dorim înregistrarea la stat, deoarece aceasta va însemna că statul se va putea interpune credinței noaste. Nu vrem să conducem biserica noastră ca o organizație de stat.”

Acțiuni asemănătoare care sunt împotriva legii, au avut loc și împotriva baptiștilor din bisericile înregistrate la stat. În luna mai, autoritățile au făcut procesul de înregistrare al comunităților religioase mai dificil și au pedepsit – inlcusiv prin tortură – pe cei care au încercat să se înregistreze.

De ce?

În legătură cu acțiunea din 25 noiembrie, oficialii au răspuns credincioșilor baptiști: „Noi, ca stat, nu ne putem adapta la ceea ce faceți voi, de aceea voi trebuie să vă adaptați legilor noastre.” Ei nu au menționat nimic despre obligațiile internaționale, care trebuie să se asigure că statul respectă și facilitează exercitarea libertății religioase, libertății de exprimare, asociere și comunitate.

Ofițerul poliției locare, Khalyigitov, a declarat pentru Forum 18 următoarele: „Nu știu care a fost scopul. Oficialii ministerelor și organelor centrale împreună cu poliția districtului Yashnobod, au condus raidul”. Apoi a refuzat să discute cazul în continuare.

Asistentul lui Akhmedov, care a refuzat să-și dea numele, a afirmat pe 26 noiembrie că Akhmedov este „ocupat și nu poate vorbi”. Persoana care a răspuns la telefonul lui Akhmedov pe 27 noiembrie, a închis telefonul de fiecare dată imediat ce a auzit numele Forumului 18. Și alți ofițeri de poliție din Yashnobod au acționat asemănător pe 27 noiembrie, de fiecare dată când au auzit numele Forumului 18.

Akbar Abrayev, șeful departamentului Ministerului Justiției din orașul Tashkent, a afirmat, la 27 noiembrie, că nu poate răspunde la întrebările Forumului 18 fiindcă „trebuie să analizeze toată documentația și să caute motivele”. Întrebat de ce Uzbekistanul încalcă obligațiile sale internaționale în materie de drepturile omului, și nu permite credincioșilor să își exercite drepturile omului, Abrayev a cerut Forumului 18 să revină pe 28 noiembrie. În acea zi, telefonul său a rămas fără răspuns, iar recepția Departamentului Justiției asusținut că era „ocupat”.

Ministerul Apărării și Garda Națională au refuzat, la 27 noiembrie, să explice de ce Garda Națională a percheziționat persoanele care și-au exercitat libertatea de religie și credință în conformitate cu obligațiile legale din punct de vedere juridic ale drepturilor omului din Uzbekistan.

Un oficial al Ministerului Apărării care a răspuns la telefonul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Presă Timur Narziyev, a refuzat să răspundă la întrebările adresate de către Forumul 18. Acesta a spus că Forum 18 ar trebui să apeleze la purtătorul decuvânt al Gărzii Naționale, Davron Jumanazarov.

Un oficial al Gărzii Naționale care a răspuns la telefonul lui Jumanazarov, a afirmat că Jumanazarov  este ocupat și a cerut Forumului 18 să revină. De fiecare dată când Forumul 18 a sunat înapoi, telefonul lui Jumanazarov a rămas fără răspuns.

Încălzirea a fost întreruptă în condiții sub-zero

Foarte târziu în aceași seară de 25 noiembrie, poliția a ordonat angajaților serviciului de pompieri și celor din sectorul de gaze să întrerupă sistemul de încălzire al clădirii bisericii – iar temperatura a scăzut deja în această perioadă sub zero grade. O familie din clădire au fost aproape înghețați, deoarece este foarte rece noaptea. Încălzirea a fost întreruptă cu toate că facturile utilitare fuseseră plătite în avans.

Angajații serviciului de gaze au sigilat conducta de gaz care duce la boilerul sistemului de încălzire, iar departamentul de pomperi a justificat acest lucru, spunând că este vorba despre „un control de siguranță la incendiu”.  

Un oficial de la serviciul de gaze din Yashnobod, a declarat pe 28 noiembrie pentru Forum 18, că șeful departamentului de gaze naturale, Aleksey Abdumamenov, „nu este disponibil să vorbească”. Întrebat, de ce serviciul de gaze a întrerupt încălzirea într-o clădire în condiții de îngheț, oficialul a răspuns: „Să vină locuitorii clădirii în cauză la biroul nostru și vor primi explicații”.

Sursa: Forum 18