Recesiunea globală a sexului: o perspectivă creştină

Conform unui articol al revistei The Atlantic, ne aflăm în faţa unei recesiuni mondiale a sexului. Cu alte cuvinte, oamenii au mai puţine acte sexuale acum decât în trecut. Conform unui raport publicat în ziarul britanic The Guardian, în 1990 un adult din Statele Unite făcea sex de 62 de ori pe an; în 2014 acest număr a coborât la 54. În Marea Britanie între 2001 şi2012, numărul actelor sexuale pentru persoanele sub 45 de ani a coborât de la şase pe lună, la mai puţin de cinci. Ce demonstrează aceste cifre?

1. În primul rând că ar trebui să fim puţin sceptici când vine vorba de sondaje despre viața sexuală. Cine participă la astfel de studii? Ai fost vreodată acostat de cineva pe stradă care să te întrebe de câte ori pe lună faci sex? Cred că există o suspiciune rezonabilă că un astfel de studiu atrage mai degrabă persoanele care au o atitudine mai puțin sănătoasă faţă de sex.

2. Totuşi articolul din The Atlantic este bine documentat, iar sondajele s-au făcut în mai multe ţări, şi se pare că datele din zone diferite spun cam acelaşi lucru. Care ar putea fi motivul care stă la baza unei astfel de schimbări? În primul rând, este evident faptul că mulţi tineri din zilele noastre rămân celibatari o perioadă mai lungă de timp, după ce au ajuns la vârsta adultă. De exemplu, cam 60% dintre adulţii sub 35 de ani din Statele Unite trăiesc fără un partener de viaţă.

Alţi factori identificaţi includ atitudinea societăţii, care spune că nu trebuie să fii căsătorit ca să faci sex, presiunea economică, stresul, televizorul şi telefoanele inteligente, pornografia, dorinţa de a face carieră, obezitatea. Societatea occidentală este fragmentată, singură, nesigură şi, în general, lipsită de repere morale puternice. Aceste lucruri au o implicaţie serioasă asupra atitudinii oamenilor față de sex şi asupra vieţii de familie.

3. Ca şi creştini vrem să împlinim voia lui Dumnezeu înceea ce priveşte sexualitatea. Conform lui 1 Petru4:4 creştinul are o altă atitudine faţă de relaţii, sex şi moralitate decât restul societăţii, şi putem fi siguri că există o cale mult mai bună decât cea care este prevalentă în societatea noastră.

4. Dacă eşti căsătorit(ă), atunci… treci la treabă. Exact asta este ceea ce spune Pavel în1 Corinteni 7. Cuvintele apostolului Pavel răsună cu autoritate: „Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi.” Cu alte cuvinte, dacă nu există motive de sănătate, atunci soţii creştini au o datorie unul faţă de altul, de a se uni trupeşte, pentru că altfel există un pericol real ca să „vă ispitească Satana.” (1 Cor 7:5).

5. Dacă eşti o persoană necăsătorit(ă) sau care vrea să trăiască ca şi celibatar(ă), atunci trebuie să ştii că poţi avea o viaţă plină de bucurie şi împlinire printr-o mai mare dedicare în slujba şi devoţiunea faţă de Domnul. Tot Pavel spune: „Cine nu este însurat se îngrijeşte de lucrurile Domnului, …dar cine este însurat se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei.” (1 Cor 7:32-33).

Indiferent dacă concluziile din sondajul despre „recesiunea globală a sexului” sunt sau nu adevărate, atât creştinii căsătoriţi cât şicei celibatari trebuie să ştie că Dumnezeu ne-a chemat să trăim o viaţă sănătoasă, fericită şi împlinită având acces la un tip de intimitate care este disponibilă pentru oricine crede şi şi-a predat viaţa în mâinile Mântuitorului: intimitatea deplină cu persoana lui Dumnezeu.

Sursa: Christian Today