Statuie satanică alături de scena Naşterii Domnului într-un oraş din SUA

Câteva tradiţii sunt sărbătorite în Rotonda Capitoliului statului Ilinois, potrivit cu această perioadă a anului. Există o scenă a Naşterii Domnului pentru sărbătoarea Crăciunului, un sfeşnic menorah pentru sarbătoarea evreiască Hanukkah, iar lângă ele a apărut ceva nou: o statuie ce înfăţişează un braţ care ţine un măr şi cu un şarpe încolăcit în jurul lui.

Aceasta statuie este un „cadou” din partea filialei locale a Templului Satanic. Numită „naşterea şarpelui”, statuia are şi o inscripţie pe care este scris: „cunoaşterea este cel mai mare dar.”

Alături de aceste reprezentări există un afiş care vrea să ofere o lecţie de civism – şi explică de ce autorităţile au fost nevoite să dispună expunerea împreună a celor trei reprezentări:

„Statul Ilinois este obligat, conform primului amendament al Constituţiei Statelor Unite, să permită expunerea temporară către public în clădirea Capitoliului a oricăror reprezentări cu condiţia ca acestea să nu fie plătite din banii contribuabililor. Deoarece Rotonda Capitoliului este un loc public, autorităţile nu pot cenzura libera exprimare sau expunerea unor reprezentări. Curtea Supremă a SUA a susţinut că autorităţile publice pot stabili un orar, un spaţiu anume și reguli care trebuie respectate, însă nu se poate stabili nici o regulă asupra conţinutului exprimării.”

Purtătorul de cuvânt al autorităţilor statului Ilinois a declarat pentru un ziar local că Templul Satanic are aceleaşi drepturi ca şi oricare altă organizaţie religioasă.

Într-o campanie de strângere de fonduri GoFundMe, iniţiată pentru a strânge suma de 1.500 dolari pentru statuie, sataniştii explică faptul că: „nu vom mai permite ca o singură perspectivă religioasă să domine discursul public al statului Ilinois în timpul sărbătorilor. Vă rugăm să ne ajutaţi să-l aducem pe Satan în Springfield.”

Aceeaşi grupare de satanişti este reponsabilă şi cu afișarea unor exponate similare şi în alte localităţi din SUA în ultimii ani. O versiune proeminentă a unui şarpe a fost expusă recent, ca parte a reprezentărilor obişnuite din timpul sărbătorilor, pe peluza din fața Capitoliului din Michigan. În august în fața Capitoliului din Arkansas a fost expusă o statuie un cap de țap numit Baphomet, având alături două statui de copii, pentru a protesta împotriva expunerii, în aceeași locație, a unei table cu cele Zece Porunci.

Pe site-ul web al organizaţiei, Templul Satanic explică faptul că misiunea lor este de a încuraja bunăvoinţa şi empatia între toţi oamenii, să se opună tiraniei, să susţină bunul simţ practic şi dreptatea şi să se lase călăuziți de conştiinţa umană pentru a urmări realizarea unor idealuri nobile ghidate de către voinţa indivizilor.”

Conform presei din Ilinois au mai fost şi alte simboluri care au fost expuse în Rotonda Capitoliului. În prezent mai este expusă şi o inscripţie din partea Fundaţiei pentru Libertatea de Religie, care marchează solstiţiulde iarnă și care afirmă: „Religia este un mit iar superstiţia împietreşte inimile şi înrobeşte minţile.”

Sursă: NPR.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home3/stiric/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107