Liderii Bisericii Ortodoxe din Ucraina aprobă independența faţă de biserica Rusiei

Liderii Bisericii Ortodoxe din Ucraina aprobă independența faţă de biserica Rusiei

Liderii ortodocşi ucraineni au aprobat sâmbătă crearea unei biserici unite, independente de Patriarhia de la Moscova şi au ales şi un lider care să fie capul noii biserici.

Liderul noii Biserici Ortodoxe Ucrainene autocefale este mitropolitul Epifanius, un episcop de 39 de ani de la Patriarhia din Kiev.

Votul, care s-a ţinut sâmbătă într-o şedinţă a Sinodului ortodox ucrainean în spatele uşilor închise, în catedrala Sfânta Sofia,va stârni probabil mânia autorităţilor din Rusia.

 „Dumnezeu a auzit rugăciunile noastre şi ne-a dat unitate,” a spus Epifanius mulţimii adunate în fața catedralei. El a subliniat că uşile noii biserici sunt deschise tuturor şi a făcut un apel către cetăţenii Ucrainei să păstreze unitatea bisericii.

Este de aşteptat ca noua biserică să primească recunoaştere formală din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, instituţie care este considerată „prima între egali”, se găseşte la Istanbul şi reuneşte toate bisericile ortodoxe din lume. Aceasta a elaborat deja un document care recunoaşte independenta bisericii din Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroșenko, care a susţinut crearea unei biserici independente de Rusia încă din campania electorală, a participat la întâlnirea sinodală ca şi observator fără drept de vot.

Liderii Bisericii Ortodoxe din Ucraina aprobă independența faţă de biserica Rusiei

„Ucraina nu a fost, nu este şi nu va fi teritoriul canonic al bisericii din Rusia,” a spus Poroșenko sâmbătă unei întâlniri a oficialilor ortododcși. El a adăugat că o Biserică Ortodoxă Ucraineană este acum o chestiune de securitate naţională.

Reprezentanţii celor trei ramuri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene aufost invitaţi să participe la votul din Sinod, însă doar doi din ramurile loiale bisericii de la Moscova au venit.

Biserica Ortodoxă din Rusia a protestat viguros faţă de mişcarea de independenţă a bisericii din Ucraina. Un episcop rus – mitropolitul Ilarion dinVolokolamsk – i-a comparat pe cei doi reprezentanţi ai bisericilor loiale Moscovei cu Iuda.

Un purtător de cuvânt al Patriarhului rus, Kiril, a promis că biserica rusă va continua să lucreze în Ucraina în ciuda apariţiei noii biserici independente.

Biserica Ortodoxă Rusă a făcut vineri un apel către Naţiunile Unite, liderii Germaniei şi Franţei, Papa şi alţi lideri spirituali să protejeze credincioşii din Ucraina de presiunile la care vor fi supuşi clericii afiliaţi cu Moscova.

Autorităţile din Ucraina au căutat să-i înfăţişeze pe preoţii ortodocşi ruşi din Ucraina ca fiind susţinuţi de către liderii separatişti din estul Ucrainei, afirmaţie respinsă de către clericii ruşi.

Serviciul de securitate ucrainean a făcut razii în câteva biserici şi în casele parohiale ale unor preoţi ortodocşi ruşi în mai multe oraşe ucrainene. Câteva zeci de preoţi au fost chemaţi pentru a da declaraţii la birourile agenţiei.

Sursa: CBN News

Scrie un comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine