Peste 222 au murit loviți de un val tsunami după erupția unui vulcan în Indonezia

Un val tsunami a ucis 222 persoane şi a rănit câteva alte sute pe insulele indoneziene Java şi Sumatra; valul s-a format în urma alunecării unor plăci tectonice care se crede că a fost cauzată de erupţia vulcanului Anak Krakatau, au declarat surse oficiale.

Tsunami-ul a lovit ţărmul sâmbătă seara, 22 decembrie, fără nici o avertizare, iar  sute de case şi clădiri au fost distruse de-a lungul strâmtorii Sunda. Mii de locuitori au fost evacuaţi în zone mai înalte.

Regiunea este una activă seismic, situată pe așa numitul Cerc de Foc al Pacificului. Mai multe cutremure succesive au avut loc în lunile iulie şi august în acest an, cauzând aplatizări ale reliefului în insula Lombok, iar un alt utremur urmat de un val tsunami a ucis 2000 de persoane pe insula Sulawesi în septembrie.

Eforturile de salvare au continuat pe tot parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, însă intervenţiile autorităţilor au fost îngreunate de molozul şi dărâmăturile de la clădirile afecate, de maşinile şi copacii răsturnaţi.

Locuitorii din zonele de coastă au spus că nu a fost nici un semn de avertizare, care precedă de obicei un astfel de fenomen, cum ar fi de exemplu apele care se retrag înainte ca valurile de 2-3 metri să ajungă la ţărm.

Producerea acestui tsunami, în apropierea sărbătorilor de Crăciun, a adus în memorie o tragedie similară, atunci când un alt val tsunami format în urma unui cutremur în 26 decembrie 2014, a ucis 226.000 de persoane în 14 ţări, inclusiv 120.000 de persoane în Indonezia.

AVERTIZĂRI DE EVACUARE

Autorităţile au avertizat rezidenţii şi turiştii din zonele de coastă din jurul strâmtorii Sunda să stea cât mai departe de plaje, iar o atenționare de valuri periculoase  este în efect până pe 25 decembrie, timp în care autorităţile vor face eforturi pentru a determina cauzele dezastrului.

Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a scris pe Twitter că „a dat dispoziţii la toate agenţiile guvernamentale să declanşeze procedurile de urgenţă, să identifice victimile şi să îi transporte pe răniţi la spitale.”

Filială locală a organizaţiei Crucea Rosie a trimis deja echipamente şi ajutoare inclusiv apă, corturi, lopeţi şi topoare şi kituri de igienă personală.

Câteva imagini video au fost surprinse cu momentul în care valul tsunami a lovit o scenă amenajată pe plajă, unde avea loc un concert pentru angajaţii unei companii de electricitate, la care cânta o formaţie rock, numită Seventeen. Patru dintre membrii formaţiei şi 29 de spectatori au fost ucişi.

Anak Krakatau, un vulcan activ situat la jumătatea distanţei dintre insulele Java şi Sumatra, a erupt lavă şi cenuşă de luni de zile. A erupt din nou la ora 21, sâmbătă seara, iar la 21:30 a lovit valul tsunami.

Vulcanul este localizat pe locul unde a fost celebrul vulcan Krakatoa, care în 1883 a avut o erupție masivă, iar 36.000 de persoane au murit atunci în urma unor tsunami-uri succesive.

Anak Krakatau, care înseamnă „copilul lui Krakatoa”, este o insulă care s-a format după erupţia lui Krakatoa. Ea a apărut în anul 1927 şi a crescut încontinuu de atunci.

Sursa: Reuters