Centrul „Narnia” din Ciadîr-Lunga a fost gazda primei tabere Cartea Cărților din 2019

În perioada, 2-4 ianuarie, Centrul Creștin pentru Copii „Narnia” din Ciadîr-Lunga a găzduit prima tabără marca Cartea Cărților din 2019. Echipa locală, alături de studenții Universității „Divitia-Gratiae” din Chișinău au oferit copiilor din familii social-vulnerabile trei zile memorabile prin paginile Bibliei.

Fiecare zi a avut o tematică specială și fiecare acțiune recapitula adevărul biblic al zilei, provocând să trăiască în viața de zi cu zi principiile explorate  în Cartea Cărților.

Prima zi am învățat despre iertare, cea mai grea decizie într-o lume ostilă. Să ierți pe cei care te lovesc, care te înșeală, care te batjocoresc este o decizie dificilă, dar o virtute necesară pentru o viață de creștin autentică. Pentru a învăța această lecție, copii au călătorit mai bine de trei milenii în timp și au revăzut istoria lui Esau și Iacov, fii lui Isaac care au fost despărțiți mulți ani din cauza înșelătoriei celui mai mic dintre ei, furând dreptul de întâi născut în schimbul unei farfurii de ciorbă din linte. Esau și-a nesocotit dreptul de întâi născut, iar Iacov s-a folosit de slăbiciunea fratelui său pentru a câștiga un privilegiu care nu îi aparținea. Frica revederii a fost anihilată de iertare.

În cea de-a doua zi copii au învățat să fie curajoși. Drept exemplul pentru această lecție importantă a fost David în bătălia lui cu Goliat. „Ce poate face un copil într-un război?, a fost întrebat David. „Dar ce nu poate face un copil atunci când îl are de partea sa pe Dumnezeu” a fost răspunsul celui care mai târziu Biblia îl numește „Omul după inima lui Dumnezeu”. Prin lecția biblică, desenul animat, jocurile și alte activități creative, copii au fost ghidați să îndrăznească să fie curajoși în orice situație. Dumnezeu este de partea noastră, când ne încredem pe deplin în el!

În cea de-a treia zi, am celebrat Nașterea Mântuitorilor. Cei 20 de copii au savurat povestea magică a sărbătorii călătorind în timpul Primului Crăciun, cântând împreună cu îngerii, descoperind steaua cu magii și prin intonarea imnului taberei făcând un pic mai mult loc pentru Isus în inima lor. Tot în ultima zi copii au fost provocați să facă un cadou pentru unul din prietenii lor. Confecționând un cadou Cartea Cărților cu eroii Crăciunului și a desenului animat, copii au avut sarcina să îl dăruiască unui prieten apropiat pe care să îl invite la programul de Crăciun al Bisericii „Golgota” din Ciadâr-Lunga. Această provocare a fost un test pentru fiecare din ei. Nu este ușor să dăruiești ceea ce ai vrea singur să primești, dar o parte din ei au acceptat provocarea și au biruit ispita de al păstra. Unii din cei care au primit cadoul confecționat la tabără de prietenii lor au participat la programul dedicat copiilor și au primit cadourile tradiționale împachetate în cutii de papuci.

„Acest eveniment a fost o provocare foarte spontană. Am planificat totul în două zile, nici nu știu cum am adunat echipa într-un termen atât de scurt. Totul a decurs atât de rapid, nici nu mi-am dat seama când a început și când s-a terminat. La finalul primei tabere Cartea Cărților 2019 îmi dau seama că nimic nu putem face fără mâna lui Dumnezeu, dar atunci când îl lăsăm pe El să ne planifice agenda, totul se întâmplă ca într-un vis. A fost un vis frumos de trei zile, cu niște copii minunați. Mă copleșesc emoții profunde de bucurie când mă gândesc la ochii lor însetați după iubire. Nădăjduiesc că mesajul care l-am lăsat acolo să pătrundă în inima și mintea lor, iar când vor crește mari să aleagă să meargă de mână cu Isus prin drumul lor în viață”, a declarat managerul de proiect CBN Moldova, Doina Bejenaru.

„Am cumpărat câteva luni în urmă materialele Cartea Cărților și am așteptat cu nerăbdare acest moment. Această tabără este startul Clubului Cartea Cărților. Vom continua săptămânal în fiecare sâmbătă să explorăm împreună cu copii valorile și istorioarele din Academia Cartea Cărților. Am văzut că au fost captivați de metodele folosite și mă bucur că acest conținut este accesibil și relevant pentru ei. Pentru început avem un număr limitat de copii din cauza spațiului, dar sperăm pe viitor să ne extindem. Abia așteptăm următorul eveniment marca Cartea Cărților. Mulțumim echipei CBN Moldova și vă mai așteptăm la noi”, ne-a declarat directorul Centrului „Narnia”, Maxim Frezen.

Centrul Creștin pentru Copii „Narnia” din Ciadîr-Lunga are un program zilnic de after-school pentru 30 de copii din familii social-vulnerabile, care beneficiază zilnic de o masă caldă după școală, suport la îndeplinirea temelor pe acasă și diverse cercuri, jocuri pentru dezvoltarea personală.