Cea mai mare biserică din Orientul Mijlociu inaugurată în Egipt


An army soldier walks near workers cleaning the interior of the new Coptic Cathedral of the Nativity in the New Administrative Capital (NAC) east of Cairo, Egypt Jan. 3, 2019. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Crăciunul anului 2019 este unul deosebit și va rămâne în istorie prin sfințirea celei mai mari biserici din Orientul Mijlociu. (Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie).

Papa Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt a inaugurat Catedrala Nașterii lui Hristos în timpul liturghiei de Crăciun. La celebrare a fost prezent și președintele Abdel Fattah el-Sisi.

Clădirea catedralei este un cadou pentru Biserică din partea președintelui el-Sisi. El a ordonat construcția catedralei în 2017 ca parte a unei noi capitale care se construiește în afara orașului Cairo. El a spus că noua biserică ar trebui considerată “un mesaj al păcii și al iubirii față de lume”.

Joel Rosenberg a condus o delegație evanghelică la dedicarea catedralei.

“Cred că ceea ce am văzut aici este de importanță istorică. Este revoluționar faptul că un președinte musulman din cea mai mare țară arabă din lume a construit cea mai mare biserică din Orientul Mijlociu, oferind-o în dar creștinilor din Egipt. Nu am mai văzut ceva asemănător în istorie. Cred că președintele el-Sisi vrea să trimită un mesaj nu numai poporului său, ci tuturor musulmanilor, că musulmanii și creștinii pot coexista împreună”, a spus Roseberg.

Pe twitter, președintele Trump a lăudat și el mișcarea lui el-Sisi spre un viitor mai incluziv. Johnnie Moore este de aceeași părere, și îl vede pe președintele el-Sisi conducând o nouă mișcare spirituală în Orientul Mijlociu.

“Un verset din Biblie spune că ceea ce dușmanul a intenționat spre rău, Dumnezeu a folosit spre bine. Terorismul teribil din ultimul deceniu, cu apogeul în 2014 și 2015 din cauza grupării ISIS, a creat un teren fertil pentru ca un nou spirit de toleranță să crească în întreaga regiune și există și lideri care să faciliteze acest lucru”, a spus Moore.

Reverendul Andrea Zaki, președintele Bisericilor Protestante din Egipt, a spus că Egiptul cum este prezentat în presă, nu este întreaga poveste.

“Cred că Egiptul este în mișcare. Schimbarea nu se întâmplă ca pe computer – faci un click și ai un ecran nou într-o secundă. Cultura, obiceiurile, națiunile, economia – toate acestea au nevoie de mai mult timp ca să se schimbe. Însă putem deja să vedem și să simțim schimbările”, a declarat Rev. Zaki pentru CBN News.

Delegația evanghelică s-a întâlnit și cu Papa Tawadros, conducătorul celei mai numeroase biserici creștine din Orientul Mijlociu, și cu alți lideri evanghelici. Ei au împărtășit aceleași păreri.

“Răspunsul pe care l-am primit în mod repetat, este faptul că există încă provocări, dar că situația este mult mai bună decât cea de sub conducerea lui Sadat, a lui Mubarak și sigur mult mai bună decât situația din timpul Frăției Musulmane”, a spus Rosenberg. “Suntem încurajați, dar vom continua să luptăm pentru o schimbare și mai mare.”

Sursa: CBN News