Zimbabwe strigă după ajutor dar nimeni nu-i aude

Oprirea accesului la rețele sociale, aduce cu ea tulburări civile de proporții uriașe în Zimbabwe. Arestări și violente din partea poliției și a soldaților împotriva protestatarilor, potrivit BuzzFeedNews.

Aplicațiile Whatsapp, Twitter, Facebook și YouTube au fost blocate în Zimbabwe pe fondul protestelor antiguvernamentale. Zimbabweenii nu au mai putut accesa aceste platforme încă de marți, 15 ianuarie, când guvernul a emis o închidere totală a accesului la internet.

Doctorii spun că au tratat în jur de 70 de persoane care aveau răni provocate de gloanțe, iar alți demonstranți fiind bătuți brutal pe străzi.
Interzicerea internetului a făcut ca mii de cetățeni din Zimbabwe să se bazeze pe rețele virtuale private (VPN) pentru a păstra conexiunea. Unii au reușit să ceară ajutor pe această cale.

„Studenții care trebuie să plătească taxe de școlarizare sau de examen sau persoanele care au nevoie de consultanță medicală din partea medicilor din afara țării nu sunt capabili să comunice chiar acum”, a declarat Denford Halimani, avocatul pentru drepturile omului din Zimbabwe pentru BuzzFeed News. „Viața unor oameni este în principiu îngreunată din cauza acestei directive neobișnuite și drastice”, a spus el, „nu le poți stopa dreptul de a utiliza aceste platforme”.

În seara de duminică, guvernul din Zimbabwe a dublat costul combustibilului ca răspuns la proteste, creând astfel probleme și mai mari într-o țară în care oamenii se luptă din greu deja să supraviețuiască sau să-și permită bunurile de bază.

„Nu a fost singura problemă”, a spus Mkwananzi, liderul unei mișcări sociale din Zimbabwe. „Ne confruntăm și cu o criză economică asociată șomajului și nelegitimității politice”.

Un uomo durante una protesta contro l’aumento dei prezzi del carburante (JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Getty Images)

El se referă la rezultatele contestate ale primelor alegeri ale țării fără Robert Mugabe pe buletinul de vot. Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreședinte care l-a demis pe Mugabe și a preluat frâiele țării, a fost oficial declarat președinte pe 2 august 2018. Dar partidul de opoziție a susținut că voturile au fost manipulate, provocând astfel proteste care au fost întâmpinate cu violență din partea armatei. Cel puțin șase persoane au fost ucise în violențele postelectorale.

Potrivit medicilor, în ultimele 24 de ore peste 68 de persoane au ajuns la spital cu plăgi împușcate și peste 300 de persoane cu alte răni.

„Rana unui pacient a fost atât de gravă încât ia despicat coloana vertebrală lăsându-l paralizat. Degetele unui copil de 5 ani au fost sfâșiate când un soldat a intrat în casă și l-a călcat pe micuț pe mână”, a declarat un medic.

În tot acest timp, Mnangagwa călătorește în Europa – s-a întâlnit marți cu președintele rus Vladimir Puțin și va încheia excursia la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția. Președintele a publicat o postare pe Facebook condamnând violența și chemând la calm.
„Așa cum am spus de mai multe ori, toată lumea din Zimbabwe are dreptul să se exprime liber – să vorbească, să critice și să protesteze”, a scris el.

Internetul a fost deschis miercuri seara, potrivit lui Mavhinga, dar platformele sociale precum Twitter, Facebook, WhatsApp și YouTube rămân închise. Într-un mesaj trimis clienților de către principalii furnizori de servicii de rețea ai țării, companiile erau „în conformitate cu o directivă”.

„În ceea ce privește amploarea și viteza cu care a fost comisă această violență, este fără precedent și nu s-a mai întâmplat în 20 de ani așa ceva”, a spus Mavhinga. „Metodele folosite de acest regim sunt tactici teroriste”.

ȘtiriCreștine.ro vă provoacă să purtați pe mâini de rugăciune situația din Zimbabwe. Rugați-vă pentru creștinii martori la aceste devastări. Rugați-vă pentru vindecarea celor răniți și pentru evitarea vărsărilor de sânge în aceste confruntări. Rugați-vă pentru oprirea acestui rău și oameni înțelepți în conducerea țării ca să gestioneze acest conflict cu teamă de Domnul. Rugați-vă pentru regimul politic din Zimbabwe ca Dumnezeu să schimbe pe cei ce provoacă rău acestei țări. Rugați-vă pentru armata și poliția care este între stat și oameni, să nu aplice violența și să asigure protecția oamenilor și a instituțiilor de stat în mod înțelept. Binecuvântați Zimbabwe cu pace și liniște.