Indonezia – Fost guvernator creștin eliberat din închisoare


Photo by Cahaya Maulidian
Protest islamic împotriva lui Basuki în Jakarta – 31 Martie 2017

Fostul guvernator al Jakartei, cunoscut sub numele de „Ahok”, a fost eliberat din închisoare la data de 24 ianuarie, după ce a fost închis timp de aproape doi ani fiind acuzat de blasfemie.

A fost eliberat cu patru luni înainte de termen din cauza comportamentului exemplar. La ieșirea din închisoarea West-Java a fost întâmpinat de fiul său cel mai mare, Nicholas, și de un grup de susținători.

Potrivit portalului catolic de știri UCAN, creștinul chinez, al cărui nume real este Basuki Tjahaja Purnama, le-a cerut susținătorilor săi printr-o scrisoare să nu vină să îl întâmpine la ieșirea din închisoare „pentru binele comun” și „pentru binele ordinii publice”.

„Ahok va fi în sfârșit eliberat din închisoare și reunit cu familia, însă el nu ar fi trebuit să fie închis în primul rând”, a declarat Elaine Pearson din cadrul Human Rights Watch (HRW) la începutul săptămânii. „Condamnarea pe nedrept a lui Ahok este o reamintire a faptului că minoritățile din Indonezia sunt expuse riscului atât timp cât legea abuzivă de blasfemie rămâne în vigoare”.

Din anul 1968, mai mult de 150 de persoane au fost încarcerate și doar în anul 2018 cel puțin șase persoane au fost condamnate în temeiul acestei legi.

Proteste în masă

Ahok, un creștin de origine chineză, a fost acuzat de blasfemie în decembrie 2016, în timp ce candida pentru a fi reales ca guvernator al capitalei Indoneziei. În mai 2017, a fost găsit vinovat de instanță pe baza unui videoclip, în care îi acuza pe oponenții lui politici că folosesc versete din Coran pentru a-i descuraja pe musulmani să îl voteze.

S-a dovedit că videoclipul a fost orchestrat de către un profesor din Jakarta, Buni Yani, care a fost ulterior găsit vinovat de „discurs de ură” și trimis în închisoare în noiembrie 2017.

În ciuda noilor dovezi și a condamnării lui Buni Yani, Curtea Suprema a respins recursul fostului guvernator.

Cazul lui Ahok a fost marcat de proteste în masă din partea unor grupări islamice extremiste. Acest lucru ilustrează intoleranța religoasă crescândă din Indonezia, națiunea cu cea mai numeroasă majoritate musulmană din lume.

Sursa: World Watch Monitor